Moderní chaloupka uprostřed bytové zástavby. Spisovatel proměnil pohádku v realitu a přitom má všechny výhody velkoměsta

Lidé s tvořivou profesí mívají vyhrazenou speciální místnost pro svou práci. Britský spisovatel si ale nechal vytvořit uměleckou boudu, která je rájem knihomolů.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
i Zdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
                   

Londýn je proslulé velkoměsto s velmi čirým turistickým ruchem. Kvůli tomu je to ale místo, které není právě inspirativní pro umělce a spisovatele, kteří ke své práci potřebují klid a volný prostor. Jistý spisovatel si proto ve svém milovaném městě nechal vybudovat svatostánek milovníka literatury a umění, který poskytuje veškerý komfort, ale také útulnou atmosféru, v níž je radost tvořit.

Pohádkové doupě pro milovníka knih

Profesionální spisovatel a ilustrátor potřeboval ateliér pro svou nerušenou práci. Ve východní části Londýna si tak nechal postavit prostor, který měl odrážet jeho vášeň pro dětskou literaturu, malování a také mytologii. Architekt se s tímto požadavkem popral na výbornou a dal vzniknout úchvatnému a útulnému prostoru, v němž je radost tvořit.

iZdroj fotografie: Se souhlasem WSD Architecture
Středobod prostoru tvoří nádherná obří knihovna s krbem a dřezem na mytí štětců

V průběhu historie mívali všichni plodní spisovatelé svou vlastní boudu, kůlnu nebo chatku, která je chránila před nepřízní světa a dovolovala jim propadnout se do nejzazších zákoutí svého soustředění a fantazie. A právě takové „doupě“ si přál i tento Brit. Vzniklo tak skutečně pohádkové místo.

Spousta oken dodává přirozené světlo

Ve spodní části zahrady svého domu si spisovatel nechal vybudovat neobyčejnou chýši. Její fasáda z cedrového dřeva je podsvícená žlutým světlem, stěny jsou obložené šindeli a uvnitř se nachází krb na dřevo i dřevník, který je stylově umístěný vedle proskleného průčelí zastřešené verandy. Její bezrámové zasklení přitom skýtá prostor, kde si člověk může v klidu a míru vychutnat i to nejodpornější londýnské počasí.

Materiály domu byly voleny tak, aby byly co nejodolnější a vydržely krásné a funkční po co nejdelší dobu. Ke stavbě podlah i stěn byly použité olejované OSB desky z dřevotřísky, vodovodní baterie jsou vyvedené v mosazi. V jednom koutě je umístěn spisovatelův pracovní stůl. Díky sešikmené a výše položené střeše zde bylo možné zhotovit prostorný světlík.

V průčelí obytného prostoru se nachází na míru zhotovený členitý regál na knihy, v jehož centru se nachází krb, vpravo od něj je zabudovaný dřez na mytí umělcových štětců a v jedné části police se nachází i malé okénko. Tento prostor je středobodem, do něhož si spisovatel může uložit svou bohatou sbírku literatury.

Jak byste si představovali své vlastní útočiště před světem?

Zdroj: Archdaily

Galerie

Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Jitka Hemelíková

Zobrazit další články