Maďaři k hnojení zeleniny používají přírodní hnojiva: Z pampelišek, ořechů či mléka

Přírodní hnojiva se těší stále větší oblibě. Vyzkoušejte hnojivo z kopřivy, ořechů či mléka. Maďaři si jejich účinnost nemohou vynachválit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Příroda je mocná čarodějka. Věděly to předchozí generace, které neměly možnost jít do obchodu a koupit speciální hnojiva na kdejakou plodinu. Musely si pomoci přírodní cestou a rozhodně dosahovaly výborných výsledků nejen s ohledem na množství úrody, ale i v eliminaci škůdců, kteří mohou celé snažení snadno zhatit. Obzvláště v Maďarsku se přírodní hnojiva stávají více a více oblíbená a není se čemu divit. Tato hnojiva jsou levná, ekologická a hlavně efektivní. Proč to tedy nevyzkoušet?

Kopřiva je hvězda mezi přírodními hnojivy

Velkou výhodou přírodních hnojiv je jejich šetrnost k rostlinám, plodinám a půdě, stejně tak ale i jejich jednoduchá příprava, která navíc šetří vaši peněženku. Mezi nejčastěji používané rostliny na přípravu přírodního hnojiva patří obyčejná kopřiva, jež roste jako plevel.

Kopřiva iZdroj fotografie: Piqsels

Kopřiva rostlinám nejen dopřává velké množství živin, další výhodou je i ochrana před škůdci. Obzvláště dobře si poradí se mšicemi. Natrhejte 1 kilogram (ideálně) mladých kopřiv a zalijte ho 10 litry vody. Nechte odstát po dobu 36–48 hodin a nálev můžete použít neředěný na zalévání. Necháte-li ho déle, nálev začne kvasit. V tomto případě už je nutné ho zředit, a to v poměru 1 : 10. Nálev sice vydává velmi nelibý odér, věřte ale, že jeho účinky jsou velmi účinné.

Pampelišky a ořechy obsahují živiny

Další velmi účinnou bylinou, kterou můžete na výrobu přírodního hnojiva použít, je smetánka, známá spíše pod názvem pampeliška. Stimuluje růst a dodává rostlinám potřebné živiny a minerální látky. Pro výrobu hnojiva potřebujete 2 kg listů pampelišky, ty zalijte 10 litry vody a nechte 14 dnů louhovat. Každý den nálev kontrolujte a míchejte. Doporučuje se postřik či zalití na jaře a na podzim, předtím ale nálev zřeďte vodou v poměru 1 : 5.

Pampeliškové listy iZdroj fotografie: Piqsels

Stejně tak i vlašský ořech obsahuje nemalé množství prospěšných látek, po kterých plodiny porostou jako divé. Hnojivo je možné udělat ze skořápek, případně z listů. Co možná největší množství listů se stonkem spařte horkou vodou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Scezený nálev můžete použít na zalití či postřik, jedná se o univerzální hnojivo, nemusíte se tak obávat, že by některé rostlině uškodilo. Výborně funguje proti mšicím a mravencům, stejně tak si ale poradí i s plísní.

Mléko prospěje především rajčatům

Každý správný pěstitel dobře ví, že rajčata jsou velmi náročná na přísun živin. Pokud smícháte 2 litry vody se 4 litry převařeného mléka, rozhodně neprohloupíte. Takový postřik je totiž přesně to, co rajčatům prospívá nejvíce.

Každé hnojivo je možné použít zvlášť, nebo je kombinovat. Obzvláště účinnou kombinací je postřik či zálivka z ořechů, kopřiv a mléka.

Jaké přírodní hnojivo používáte nejraději?

Zdroj: Tudasfaja
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články