Vyhazovat skořápky od vlašských ořechů je velká chyba. Zužitkovat se dají na silné přírodní hnojivo

Ořechové skořápky jsou bohatým zdrojem spousty živin a minerálů. Připravte z nich domácí hnojivo pro rostliny nebo odvar proti kašli.

Slupky z vlašských ořechů i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vlašské ořechy jsou u nás asi nejčastěji konzumovaným druhem ořechů. Rostou poměrně rychle, nepotřebují žádnou speciální péči a již pár let po zasazení začnou plodit ve velkém. Ořech samotný připomíná po vylouskání lidský mozek a je příznačné, že právě na mozek má velmi pozitivní vliv. Díky svému jedinečnému složení dobře poslouží nejen lidskému organismu, ale i vašim květinám, kterým hodnotná zálivka dodá velké množství minerálů, živin a vitamínů.

Rychlá příprava hnojiva z ořechových skořápek

Skořápky ořechů se často stávají odpadem. Příště, až ořechy dolouskáte a jádra použijete na vaření či pečení, si dejte skořápky stranou a připravte skvělé domácí hnojivo. Jsou významným zdrojem hořčíku, sodíku, vápníku, draslíku, fosforu a železa. Všechny tyto látky velmi výrazně přispívají dobrému zdraví rostlin, podporují jejich růst a posilují kořenový systém, zlepšují strukturu půdy i schopnost absorbovat živiny a zlepšují obranyschopnost proti škůdcům, nemocem a plísním. Příprava je přitom více než jednoduchá.

Připravte si přibližně 12 skořápek a dobře je zkontrolujte, zda nejsou napadeny plísní nebo škůdcem. Vložte je do hrnce a zalijte asi 2 litry čisté vody. Vařte přibližně po dobu 20 minut a celý nálev přeceďte. Nechte odstát do vychladnutí, živiny se do nálevu ještě uvolní. Následně můžete roztok zředit odstátou vodou v poměru 1 : 3 a použít na zalévání. Optimální je zalévat takto nachystaným roztokem každých 14 dnů. Uvařený roztok uchovávejte v lednici nebo na jiném chladném místě maximálně po dobu 1 měsíce.

Další využití ořechových skořápek

Louskání ořechů je zdlouhavá záležitost, existuje přitom i jednoduchý způsob, jak je vylouskat, aniž byste porušili jádra. Skořápky mají i mnoho dalšího využití. Jste-li kreativní jedinci, můžete si ze skořápek vyrobit různé dekorace a plovoucí lodičky, které najdou uplatnění především ve vánočním čase.

Ořechový odvar iZdroj fotografie: Depositphotos

Ze skořápek lze ale připravit například i odvar na doplnění jódu. Několik kousků krátce povařte, přeceďte a užívejte před každým jídlem. Stejným odvarem si můžete ale i čistit zuby a zbavíte se tak zubního plaku. Spolehlivě také funguje na uvolnění hlenů z průdušek. Na slabém plamenu vařte v půl litru asi 10 skořápek, postačí 30 minut. Odvar sceďte a popíjejte v průběhu dne ještě teplý. Během pár dnů budete opět plní síly a po kašli nebude ani památky.

Jakým způsobem ořechové skořápky zpracováváte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články