Ořechové skořápky nevyhazujte. Jejich hodnoty jsou stále podceňovány
adbz.cz » Hobby » Vyhazovat skořápky od vlašských ořechů je velká chyba. Zužitkovat se dají na silné přírodní hnojivo

Vyhazovat skořápky od vlašských ořechů je velká chyba. Zužitkovat se dají na silné přírodní hnojivo

Ořechové skořápky jsou bohatým zdrojem spousty živin a minerálů. Připravte z nich domácí hnojivo pro rostliny nebo odvar proti kašli.

Slupky z vlašských ořechů
Zdroj fotografie: Pixabay

Vlašské ořechy jsou u nás asi nejčastěji konzumovaným druhem ořechů. Rostou poměrně rychle, nepotřebují žádnou speciální péči a již pár let po zasazení začnou plodit ve velkém. Ořech samotný připomíná po vylouskání lidský mozek a je příznačné, že právě na mozek má velmi pozitivní vliv. Díky svému jedinečnému složení dobře poslouží nejen lidskému organismu, ale i vašim květinám, kterým hodnotná zálivka dodá velké množství minerálů, živin a vitamínů.

Rychlá příprava hnojiva z ořechových skořápek

Skořápky ořechů se často stávají odpadem. Příště, až ořechy dolouskáte a jádra použijete na vaření či pečení, si dejte skořápky stranou a připravte skvělé domácí hnojivo. Jsou významným zdrojem hořčíku, sodíku, vápníku, draslíku, fosforu a železa. Všechny tyto látky velmi výrazně přispívají dobrému zdraví rostlin, podporují jejich růst a posilují kořenový systém, zlepšují strukturu půdy i schopnost absorbovat živiny a zlepšují obranyschopnost proti škůdcům, nemocem a plísním. Příprava je přitom více než jednoduchá.

Připravte si přibližně 12 skořápek a dobře je zkontrolujte, zda nejsou napadeny plísní nebo škůdcem. Vložte je do hrnce a zalijte asi 2 litry čisté vody. Vařte přibližně po dobu 20 minut a celý nálev přeceďte. Nechte odstát do vychladnutí, živiny se do nálevu ještě uvolní. Následně můžete roztok zředit odstátou vodou v poměru 1 : 3 a použít na zalévání. Optimální je zalévat takto nachystaným roztokem každých 14 dnů. Uvařený roztok uchovávejte v lednici nebo na jiném chladném místě maximálně po dobu 1 měsíce.

Další využití ořechových skořápek

Louskání ořechů je zdlouhavá záležitost, existuje přitom i jednoduchý způsob, jak je vylouskat, aniž byste porušili jádra. Skořápky mají i mnoho dalšího využití. Jste-li kreativní jedinci, můžete si ze skořápek vyrobit různé dekorace a plovoucí lodičky, které najdou uplatnění především ve vánočním čase.

Ořechový odvar
Zdroj fotografie: Depositphotos

Ze skořápek lze ale připravit například i odvar na doplnění jódu. Několik kousků krátce povařte, přeceďte a užívejte před každým jídlem. Stejným odvarem si můžete ale i čistit zuby a zbavíte se tak zubního plaku. Spolehlivě také funguje na uvolnění hlenů z průdušek. Na slabém plamenu vařte v půl litru asi 10 skořápek, postačí 30 minut. Odvar sceďte a popíjejte v průběhu dne ještě teplý. Během pár dnů budete opět plní síly a po kašli nebude ani památky.