Hravý způsob, jak zcela bez námahy vylouskat vlašské ořechy a zachovat neporušená jádra

Vlašský ořech patří mezi jeden z nejčastěji konzumovaných druhů ořechů. Mnoho lidí ale odradí způsob, jak se k němu musí dostat. Pro takové z vás máme jednoduchý trik.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejen že je vlašský ořech chutný, ale prospívá také našemu zdraví. Díky tomu, jak vypadá, je velmi často přirovnáván k lidskému mozku. Na ten má totiž velmi pozitivní vliv. Používáme ho při vaření, pečení, ale také na výrobu alkoholického nápoje. Jeho tvrdá skořápka však mnoho lidí odradí od toho, aby si tento jedinečný plod dopřávali častěji. Málokoho totiž zdlouhavé louskání ořechů opravdu baví. 

Jak zachovat neporušená jádra

Skořápka, ve které je jádro ořechu uloženo, je pevná a dřevnatá. Na stromě je můžeme vidět ještě zabalené v ochranném pouzdře zelené barvy. To postupem času ztmavne a praskne. Při pádu na zem dojde k vypadnutí ořechu z pouzdra a na zemi pak ve většině případů objevíme pouze již samotný ořech. V takovém stavu je můžeme rovnou sušit, mnohem lepší ale je, je ze skořápky vyloupnout. 

iZdroj fotografie: Pexels

Nejčastějším problémem, ke kterému během louskání ořechů dochází, je poškození samotných jader. K tomu dochází při použití speciálního louskáčku na ořechy. Mnohem lepší tedy je se do ořechů dostat pomocí domácího louskáčku, který si snadno vyrobíte sami. Máme pro vás jednoduchý návod, jak si takového domácího pomocníka sestrojit. 

Výroba domácího louskáčku na ořechy

Na jeho přípravu budeme potřebovat kus dřevěné desky, posuvný metr, tužku, kladivo a Forstnerovu vrtačku. Vezmeme si největší ořech, který najdeme, a v jeho nejširším bodě změříme, jak je široký. Na desce si tužkou nakreslíme body, kde uděláme otvory. Ideální je vyrobit domácí louskáček ještě o kousek větší, než jsme naměřili. Pomocí vrtačky dřevěnou desku provrtáme a do vzniklých otvorů vložíme vlašské ořechy. 

iZdroj fotografie: Pexels

Ty vkládáme vždy ostřejší stranou směrem nahoru. Malým kladivem na ně jemně poklepeme. Zde je zapotřebí nevyvíjet až příliš velkou sílu, jinak by došlo k poškození jádra ořechu, což je něco, čemu se snažíme vyhnout. Pokud nemáme čas, trpělivost nebo vybavení na výrobu tohoto louskáčku, můžeme použít láhev. Postup je obdobný jako při výrobě výše zmíněného louskáčku. 

Zdroj: Delishably

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články