Usnadněte si práci s čištěním kapra. Hlenu, který pokrývá jeho tělo, se snadno zbavíte s obyčejnou síťkou z cibule nebo ovoce. Za chvíli budete mít hotovo.
Štědrovečerní stůl se v mnoha domácnostech neobejde bez kapra. Pokud se rozhodnete sami si kapra zabít, vyčistit a naporcovat, nechcete tedy tuto práci necháte na odborníkovi, rozhodně byste jeho přípravu neměli podceňovat. Než se však pustíte do práce, musíte jej zbavit všech nečistot, včetně hlenu, jak potvrzují i informace na internetovém portálu iReceptář. Díky tomu se vám s ním bude dále mnohem lépe pracovat.
Pozor na hlen
Každý, kdo už zabitého kapra někdy chytil do rukou, ví, jak složité je jej udržet. To je způsobeno vrstvou hlenu (slizu), jež obaluje jeho tělo pod šupinami. Kromě toho, že se s neočištěným kusem masa výrazně hůře pracuje, způsobuje také mnohem horší chuť. Některým pak rybí maso chutná, jako by jedli bahno, jak potvrzuje Petr D. z Orlové: „Jednou jsme někde jedli špatně upraveného kapra a byla to hrůza. V každém soustu jsem cítil bahno z rybníku.“
Jak očistit kapra
Nejprve musíte kapra zbavit šupin. Na adbz jsme radili, že to nejsnáze provedete tahy zezadu směrem k jeho hlavě. Pak přichází na řadu pro mnoho lidí složitější část, a to stahování hlenu. Jediné, co k tomuto triku přitom budete potřebovat, je plastová síťka, ve které se prodává cibule, brambory nebo jiná zelenina a ovoce. Napřed ji důkladně omyjte, nechte zcela vyschnout a pak se pusťte do práce.
Jakmile máte kapra připraveného, jednoduše jej do síťky vložte, tu uchopte jednou rukou tak, aby vám z ní kapr nevyklouzl, a umístěte pod tekoucí vodu. Druhou rukou pak můžete přejíždět po těle ryby, a tím celý proces čištění urychlit. Během chvilky budete mít kapra zbaveného nepříjemného hlenu a můžete pokračovat v jeho přípravě a porcování. Zvlášť opatrní buďte při vyjímání vnitřností, které se podle webu ČeskéStavby nesmí poškodit.
Kapr je klasikou na štědrovečerní tabuli. Někteří lidé se však obávají kostí v něm. Zkuste rybu letos naporcovat jako profíci a zbavte se vš…
více
Jak připravit nejlepšího kapra
Existuje několik způsobů, jak si tuto pochoutku na štědrovečerní stůl připravit. Trojobal je tradiční klasikou, na kterou mnoho lidí nedá dopustit. Skvělou chuť vám však zajistí i těstíčko, v němž maso obalíte. Nejdůležitější je však jeho výběr. Dejte raději přednost osvědčeným prodejcům, kteří rybám zajistí do poslední chvíle vhodné životní podmínky, a pokud si sami na zabití kapra netroufáte, přenechte to odborníkům. Nebo pojměte Vánoce netradičně. My už pár let slavíme tyto svátky bez masa a rozhodně tím nestrádáme.