Dušené zelí se dá udělat stokrát jinak, ale vždy má skvělou chuť. A co teprve po přidání rajčatového protlaku

Dušené zelí je tradiční rumunské jídlo plné vitamínů a minerálních látek. Zařaďte ho do svého jídelníčku a udělejte tak něco pro své zdraví.

Dušené zelí i Zdroj fotografie: iStock
                   

I když pokrmy se zelím nebo samotné zelí nepatří mezi ta nejpopulárnější jídla, je zelí opravdu cenným zdrojem vitamínů, minerálů a také antioxidantů, a proto byste s jeho konzumací rozhodně neměli váhat. Zelí vás vydatně zasytí, ale přitom je nízkokalorické, tedy extra vhodné pro ty, kteří drží dietu nebo se snaží zhubnout. Můžete vyzkoušet několik receptů pro úpravu zelí a vybrat si ten, který vám vyhovuje nejvíc.  

Dušené zelí s rajčatovým protlakem

Výborné je dušené zelí s rajčatovým protlakem, přičemž protlakem rozhodně nešetřete. Cibuli osmahněte na rozpáleném oleji a přidejte k ní jednu nastrouhanou mrkev. Po pěti minutách můžete přidat i pokrájené zelí. Za stálého míchaní zeleninu smažte, poté přidejte rajčatový protlak a celé nechte patnáct minut vařit přikryté pokličkou. Když je zelí dostatečně vydušené, přidejte k němu lžičku strouhanky. Strouhanka dodá zelí nejen výjimečnou chuť, ale hlavně ho zbaví přebytečné vlhkosti.  

Při dušení zelí byste pak neměli zapomenout také na správné koření, jen tak dosáhnete jeho opravdu plné a nenapodobitelné chuti. Výborně se se zelím doplňuje čerstvý kopr a také bobkové listy. Z jednoho zelí o střední velikosti pak nakrmíte 2–3 lidi, což se jeví jako dobrá investice. A i když krouhání zelí není oblíbená činnost většiny hospodyněk, snaha se nakonec opravdu vyplatí.  

Zelí na pánev dávejte po částech

Jakmile zelí nastrouháte, zdá se, že ho je opravdu hodně a na pánev se ani nevejde, ale nenechte se zmýlit. Do pánve nebo hrnce přidávejte zelí po částech, protože jakmile změkne, svůj objem ztratí. Zelí můžete před vařením také potřít trochou soli, rychleji se pak uvaří a celý pokrm bude opravdu chutnější.  

iZdroj fotografie: Pexels

V Rumunsku, kde je zelí tradiční jídlo, ho často podávají v salátu s octem a olejem, dušené nebo i jako přílohu k masu. Nejpopulárnější je pak zelí nakládané, tedy kysané, ze kterého se dělají oblíbené závitky s rýží a s vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem. Fantazii se zkrátka meze nekladou a zelí by se mělo stát určitě pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. 

Jak upravujete zelí vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články