Cílem architektů bylo navrhnout dům, který by zapadl do klesajícího terénu. Výsledkem je kompozice z betonu a dřeva

Projektování rodinného domu v komplikovaném terénu sjednotil materiál betonu a dřeva v jednotný objekt. Díky umístění získal dům mnoho světla v kteroukoli denní dobu.

rodinný dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
Dalších 22 fotografií
Dalších 22 fotografií
                   

Tento rodinný dům se nachází na pozemku s lehkým sklonem, díky němuž má neodolatelný výhled na hřebeny Malých Karpat a Dúbravku. Svým umístěním navazuje přímo na vjezd z veřejné komunikace. Cílem tedy bylo postavit dům, který do této oblasti dokonale zapadne. Kromě toho architekti chtěli, aby díky betonovým a dřevěným plochám přecházejícím z interiéru do exteriéru vznikl perfektní vizuální dojem celého objektu, ačkoli jak píše sám architekt na svém webu, vznikly různé funkční plochy.

Jednolitý dojem celého domu

Celá konstrukce domu je navržena tak, aby jeho železobetonová základová deska dokonale zapadla do příčného terénu tohoto pozemku. Asymetrie umístění přirozeně odděluje plochu domu od terasy a přístřešku na auta. Aby stavba získala jednolitý dojem a jakýsi jednolitý rám, je celý objekt propojen ochozem s baldachýnem.

dům ve svahu iZdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár

Prostorová hra se světlem

Interiér domu je vertikálně oddělen na „den a noc“. Samotný vstup do domu vede z prostoru přístřešku na auta a na něj rovnou navazuje technická místnost, pracovna a menší koupelna. Dále navazuje obývací pokoj, který je situován na východní straně domu skrz jídelnu, a tak vše přechází ve volnou komunikaci s venkovním atriem. Prostor jídelny je vertikálně otevřen galerií, díky níž se do prostoru dostává světlo i z jižní a západní části pozemku. Tímto prostorovým řešením vzniká uvnitř domu hra světla, čímž se mění nálada celého domu.

Následně prostor navazuje na horní patro, kde vznikly dětské pokoje s vlastní luxusní koupelnou od společnosti Hansgrohe. Orientace je na východ a jih. Zcela odděleně tak mohla vzniknout velkolepá ložnice s koupelnou a šatnou. Celému prostoru dominuje otevřený pohled na nedaleký les.

obývací pokoj iZdroj fotografie: Tiskové materiály gmb., fotograf Matej Hakár
Architekti:gmb.
Plocha:1233 m²
Realizace:2022
Lokalita:Bratislava, Slovensko.

Galerie

Dalších 22 fotografií
Dalších 22 fotografií

Jak se vám líbí řešení domu ve složitém terénu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články