Rozrůstající se rodina chtěla bydlet v cihlovém domě s výhledem na les. Vznikla myšlenka propojení tří masivních domů

Nedaleko města toužila rodina s dětmi vybudovat vlastní domov s dostatkem soukromí. V moderní vizi toužila zachovat důraz na mnohaletou tradici cihlové stavby s dostatkem světla a ohledem na životní prostředí.

cihlový dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
i (Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár
Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií
                   

Na samotném počátku celého projektu byl pouze pozemek na okraji Bratislavy s výhledem na nedaleký les. Tento pozemek vlastnila rozrůstající se rodina, která toužila bydlet ve vlastním cihlovém domě. Orientace samotného pozemku ale byla zanedlouho komplikovaná kvůli novostavbám vyrůstajícím v okolí. Na základě toho vznikla myšlenka Architektů na netradiční řešení – tři domy propojené prosvětlenými prostory, aby se denní světlo dostalo do všech míst i přes netradiční řešení prostoru a zároveň bylo chráněno soukromí rodiny před nedalekými sousedy z okolních stran.

Sen z cihel se stal skutečností

Snem majitelů bylo postavit cihlový dům, který má dlouhou tradici. V tomto případě je kombinovaná pálená cihla v kontrastu s hladkými povrchy. S cihlou je možné bohatě experimentovat, a tak vznikla stavba využívající cihlu jako zdivo, fasádu nebo dlažbu na terase.

dům i(Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár

Netradiční rozdělení do tří domů

Každý ze tří domů ukrývá svůj účel. První a zároveň největší část ukrývá zázemí a soukromí rodiny. Jsou zde ložnice, dětské pokoje a celkové zázemí. Díky prostornému schodišti s okny vznikl příjemný pohled přímo do zahrady od společnosti Atelier Divo, který zajišťuje dostatek světla. Ve středním domě se ukrývá obývací pokoj s krbem a opticky oddělenou knihovnou. Obývací pokoj získal prosklení přímo pod stropem pro zajištění dostatečného množství světla. Poslední, nejmenší dům zajišťuje technické zázemí pro celý dům jako je garáž, sklad a technická místnost.

„Celý dům lze rozdělit na několik menších obytných jednotek nebo je možné oddělit středně velký dům jako samostatné studio/apartmán,“ říká samotný autor tohoto projektu.

Všechny domy propojují prosklené prostory vždy přístupné z obou stran. Větší spojovací část zajišťuje zázemí rodině v podobě kuchyně s jídelnou a krbem. Středobodem tohoto místa je velký jídelní stůl a dva kuchyňské ostrůvky zajišťující rodičům dokonalý výhled na obě strany nemovitosti. Menší spojovací část je využívána jako vstupní hala.

dům i(Zdroj fotografie: Tiskové materiály ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, fotograf Matej Hakár

Moderní styl s ohledem na životní prostředí

V celém objektu jsou okna kladena tak, aby zajistila dostatek světla, ale udržela dostatek soukromí. Díky ose celého objektu vzniká krásný prostor s konečným pohledem do zahrady.

Všechny obvodové stěny jsou z cihly se zateplením z minerální vlny se vzduchovou mezerou. Fasádu tvoří belgická cihla Marziale. Celé stavbě dominuje strop s betonovými trámovými sloupy, které mají zabudovaný chladicí systém. Za použití tepelného čerpadla, využitím studny pro přívod vody a rekuperací vzduchu se jedná o zcela ekologickou, udržitelnou stavbu šetrnou k životnímu prostředí.

Galerie

Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Matyáš Waldmann

Zobrazit další články