Dřevěná prkénka už nikdy víc. Lidé se jich ve velkém zbavují kvůli nebezpečí, které s jejich používáním hrozí

Dřevěná prkénka vyžadují obzvlášť důkladné čištění, protože se v nich můžou při krájení usazovat drobné kousky masa, které mohou způsobovat otravu jídlem.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pokud jíte maso, určitě používáte k jeho porcování prkénko, a to zejména dřevěné nebo plastové. Věděli jste však, že se do nich mohou při krájení vyříznout rýhy, kam se velmi snadno dostanou drobné kousky syrového masa? Proto je důležité toto kuchyňské nádobí pokaždé důkladně vyčistit, neboť se v opačném případě můžete potýkat s vážnou otravou jídlem. Tu mohou způsobit škodlivé bakterie, které se v rýhách můžou postupem času vytvořit. Níže jsme se pro vás pokusili toto téma osvětlit, abyste se vyhnuli nebezpečí. 

Používejte speciální prkénko na maso

Škodlivé bakterie se mohou dostat do prkénka proto, že na něm krájíte kromě syrového masa i jiné potraviny, přičemž ho mezi jednotlivými použitími důkladně neumýváte. Železné zuby kuchyňských nožů však nádobí nešetří. Mohou totiž vyřezat do plastu nebo dřeva drobné rýhy, ve kterých se velmi snadno hromadí drobné kousky syrového masa. Ty postupem času začínají hnít a vedou ke vzniku právě těch škodlivých bakterií, které mohou způsobit i závažné zdravotní problémy.

Před touto neopatrností byste si měli dát obzvláště pozor, neboť jde o potenciální příčinu závažné otravy jídlem koliformními bakteriemi, salmonelou a jinými zárodky, které mohou velmi snadno ohrozit vaše zdraví. Vhodným řešením, které vám v tomto případě pomůže předejít možným dopadům, je používání samostatného prkénka na maso a dalšího na vše ostatní. Samozřejmě je také nutné prkénko po čase vyměnit za nové (zejména právě to, na kterém zpracováváte maso).

Nezapomeňte na správné čištění

Existuje několik způsobů, jak správně vyčistit prkénko na maso. Mnoho odborníků doporučuje nádobí po každém použití dezinfikovat bělidlem nebo ho do něj namočit, což je mnohem účinnější metoda pro odstranění bakterií, než použití houbičky s prostředkem na mytí nádobí. Dalším vhodným způsobem je pak také použití myčky, která je dokáže při vysokých teplotách dezinfikovat a silným proudem vody odstranit veškeré nečistoty z drážek.

iZdroj fotografie: iStock

Co se však týče dřevěných prkének, měli byste být s používáním myčky velmi opatrní. Krájecí desky jsou totiž obvykle slepeny z několika vrstev, které se mohou po dlouhé době v horké vodě rozpadnout. Dalším problémem je skutečnost, že mohou při namáčení také absorbovat velké množství vody a nedokáží dostatečně vyschnout, takže v důsledku zplesniví. V takovém případě je vhodné položit prkénko na radiátor, a poté jej uložit na místo s vysokou koncentrací čerstvého vzduchu. 

Čištění přírodními ingrediencemi

Dřevěná prkénka lze čistit také pomocí vody a vhodného saponátu bez chemikálií. V takovém případě budete potřebovat ocet, vodu, peroxid vodíku, hrubou sůl a citron. Postup vypadá tak, že nejprve navlhčíte hadřík nebo utěrku směsí vody a octa. Tou otřete desku, abyste uvolnili zbytky jídla. Dále ji přetřete peroxidem vodíku, abyste odstranili veškeré choroboplodné zárodky, a pokud si chcete být opravdu jistí, posypte ještě celý povrch hrubou solí a nechte ji působit jeden den. Nakonec potřete prkénko citronovou šťávou, počkejte 10 minut a poté důkladně opláchněte čistou vodou. 

Jak často čistíte prkénko na krájení vy?

Zdroj: Greatist
Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články