S bytem ve tvaru „nudle“ si architekti poradili po svém. Díky tajné místnosti je připraven i na příchod miminka

Projekt Villette pracuje s životním prostorem v bytě klientů, aby byl přístupný změnám v životě majitelů. Jedním z takových klasických případů je příchod miminka.

Úzký byt s knihovnou i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard
Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
                   

Rodinný život přináší nevyhnutelně časem změny, zvláště v případech rozrůstající se rodiny. Řešení jsou tak v zásadě dvě, tedy rekonstrukce nebo stěhování se do většího prostoru. Místo hledání prostornějšího bytu chtěl klient studia Miogui prozkoumat potenciál již existujícího prostoru. Na jedné straně se dal malý prostor pro přírůstek do rodiny najít v obývacím pokoji. Skládací stěna by dovolila dokonce dva režimy, tedy oddělení od zbytku nebo prostor pro hraní.

Jasné skrytí, které neruší

Tato část zdi je pokryta zrcadly, aby fakticky zmizela a zvýšila dojem velkého prostoru. Vypadá to trochu jako v kouzelnické manéži nebo doslova zrcadlovém sále. Na druhé straně je kuchyně otevřena právě do obýváku. To je zcela moderní způsob bydlení, kdy dochází ke spojování základních životních prostor. Jednoduchou technikou byl pak do prostoru přidán závěs, který může celý šikmý prostor odhalit, nebo zakrýt. Prostor pro dítě má i samostatné okno.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály miogui, fotograf Philippe Billard

Závěs zakrývá i knihovnu, která ovšem neslouží výlučně pro svazky. Najdete tu i skleničky, reproduktory a další drobnosti. Zrcadlová stěna je velmi elegantním řešením, které nijak nenarušuje prostor a velmi dobře se ovládá. Další vybavení bytu je dostupné přes chodbičku, koutek pro dítě tak nekrade prostor z žádné další místnosti. Jde vlastně o využití jakéhosi poloslepého místa, do kterého by se stejně moc jiných věcí umístit nedalo.

Rozhodl se rozdělit malý byt o rozloze 40 m² na 4 místnosti. K tomu všemu mu stačila tato multifunkční skříň

Barva a výhled do budoucna

Barva v kuchyni nebo v ložnici pak jasně definuje prostor a odlišuje rozdílné prvky celého projektu. Tedy strukturální, funkční nebo čistě ornamentální. Protože celý byt připomíná tvarem nudli, jde jen o logiku postavení jednotlivých životních složek za sebou. Je také fakt, že s přibývajícím věkem dítěte bude stěhování nejspíš stejně potřeba. Poměrně jednoduchý krok však dovolil adaptovat současné prostředí na několik nejbližších let jeho života.

Architekti:miogui
Realizace:2023
Země:Paříž, Francie

Galerie

Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií

Jaký nejhezčí dětský pokoj jste viděli?

Zdroj: miogui
Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Zobrazit další články