Úkolem architektů bylo navrhnout nízkoenergetický rodinný dům. Úkolu se zhostili skvěle

Starou stodolu předělali na nízkoenergetický obytný dům s kanceláří. Díky velkému pozemku si mohou užívat veškeré soukromí a propojení s okolní přírodou.

nízkoenergetický dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
                   

Architektům z PAD studio se podařilo vytvořit na pozemku moderní nízkoenergetický rodinný dům, který je navržen a vystavěn tak citlivě, že dokonale zapadá do svého prostředí. Podle webu ArchDaily si tak jeho majitelé mohou vychutnávat život v klidném přímořském prostředí nacházejícím se v hrabství Hampshire. Přestože se jedná o novostavbu, dokonale zapadá do venkovského okolí. Tak útulné bydlení musí být rájem pro každou rodinu.

Přednost měly přírodní materiály

Tato jednopodlažní budova se střešní nástavbou je vystavěna z velké části z přírodních materiálů. Ty se vzájemně prolínají a doplňují, takže vytváří jedinečný efekt. Energeticky je tento dům naprosto soběstačný, podobně jako v případě dřevěného domu, o němž jsme psali v dřívějším článku na Adbz. Nízké náklady na vytápění jsou v dnešní době pro lidi stále důležitější, což potvrzuje i naše čtenářka Dana P. z Litoměřic: „Ceny za energie jsou tak nevyzpytatelné, že zvažujeme pořízení solárních panelů, abychom byli plně soběstační.“

Přesto byl při výběru kladen důraz především na odolnost vůči povětrnostním pobřežním podmínkám. Z toho důvodu jsou obvodové stěny z vnější strany obložené recyklovanými širokými deskami, které byly použité i na střechu a terasu. Štíty domu jsou zdobené hranoly z douglasky, které rozmazávají její okraj do okolí. Umně vytvořený exteriér plynule navazuje na elegantní a jemný interiér.

nízkoenergetický dům iZdroj fotografie: Tiskové materiály PAD studio, fotograf Ståle Eriksen
Interiér nízkoenergetického venkovského domu

Vnitřní prostory plné světla

Interiér domu je laděn do světlých přírodních barev a je jemně dotvořen barevnými prvky, které celý prostor oživí. Díky velkým bezrámovým oknům, která jsou po obvodu budovy pečlivě rozmístěna, dovnitř proniká dostatek přirozeného světla. Zároveň dům propojují s okolní přírodou, jako v případě čtyř modulových staveb, o nichž jsme psali v dřívějším článku na Adbz. Přirozeným prodloužením obývacího pokoje je venkovní terasa, kam vedou prosklené dveře.

Detaily, které byly při finalizaci projektu použity, dotváří celkový dojem velmi útulného a moderního bydlení. V kuchyni je dominantou pracovní deska z leštěného betonu se zapuštěným dřezem. V přízemí se rovněž nachází ložnice s vlastní koupelnou a jídelna. Pod střechou jsou ukryty další místnosti pro děti i pro hosty a další sociální zázemí. Zahrada je velmi jednoduchá, osázená lučními květinami a břízami, které jsou nejen velmi estetické, ale podle webu Dům&Zahrada i velmi prospěšné pro lidské zdraví.

Architekti:PAD studio
Plocha:180 m²
Realizace:2019
Lokalita:Hampshire, Anglie

Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií

Jak se líbí tento nízkoenergetický dům vám?

Zdroj: PAD studio
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Zobrazit další články