Dřevěný dům, ve kterém každičký detail hraje důležitou roli: V létě v něm nehrozí „pařák“ a na zimu si vystačí s malým topením

Tento projekt se nachází na velmi zalesněném místě, přímo v údolí s řekou. Slunce přichází z kopců na východě a západě, zatímco na jižním horizontu stojí topolový háj.

Maison Prs i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Implantace tohoto pasivního domu funguje jen s opravdu dobrými solárními panely. Tudíž jde o velmi komplexní stavbu. Architekti z Quinze Architecture proto zvolili pozici na ose sever–jih se štítem plně otočeným na jih. Výhled na řeku a okolní louky je tak spíše na východ. Prvním architektonickým záměrem tak bylo posunutí dvou rovnoběžnostěnů. Tento pohyb poskytuje dynamickou fasádu a na jihu také vytváří ochranu před sluncem.

Mnoho světla prakticky všude

Současně tak vzniká prázdný prostor nad garáží na druhé straně. Tam se očekává ještě budoucí rozšíření. Rozsah přízemního patra zahrnuje zcela běžné prostory, technické zázemí a také garáž. Obývací pokoj se nachází na jihu, koupe se v přirozeném světle proudícím skrze štít a má také dvojitou výšku. Prostory v patře pak patří soukromým pokojům, ložnicím a koupelnám. Celý dům se nachází v překrásném lesním prostředí.

Maison Prs iZdroj fotografie: Tiskové materiály Quinze Architecture, fotograf MFL PHOTO

Svým rozsahem a tvarem zapadá do krajiny, aniž by ji jakkoli narušoval. Vzhledem k obsahu dřeva v konstrukci také vytváří přímé spojení s okolním prostředím. Všechny fasády jsou pokryty douglaskou, celý rám domu je také vyroben ze dřeva. Jde tak o dřevěné desky, rámy i stěny. Hodně dřeva najdete také uvnitř, hlavně obložení ve velkém obývacím pokoji. Na zdech je lehké dřevo, to samé platí pro okna, především z vnitřní strany domu.

Biomateriály a solární panely

Valná většina použitých materiálů navíc pochází z bio zdrojů. Jde například o dřevěnou vlnu, vatování celulózou a další nástroje. Celá stavba tak naprosto splňuje podmínky pro označení „pasivní dům“. Funguje tedy jen s doplňkovým teplem – v zimě stačí malé vytápění podlahy v hlavní obytné části. Na jižním štítu jsou napevno instalovány solární panely. Spolu se zařízením na střeše lámou letní sluneční paprsky a zabraňují přehřívání.

Architekti:Quinze Architecture
Thomas BONNIN, Morgan LE DILY
Realizace:2014
Lokalita:Francie

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Co vás při pohledu na tento dům napadlo jako první?

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Zobrazit další články