Stodola pro chovnou a výcvikovou funkci zasazená do venkovské krajiny. Byly použity betonové bloky a železobetonové konstrukce

Původní stavení bylo důmyslně zrenovováno a přistavěna byla zcela nová hala disponující dostatečným prostorem pro trénink koní. Díky přírodním materiálům celý projekt zapadá do okolí krajiny i celého komplexu.

Jízdárna i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio
Dalších 24 fotografií
Dalších 24 fotografií
                   

Místní obec se skládá z obytných domů, hospodářských stavení různých tvarů a materiálů. Rozlehlá pole obemykají geometrické střechy a krajina je proříznutá dálnicí. Uprostřed tohoto místa se nachází malebný hřebčín s koňmi z chovu a výcviku stáje Ludwiczak.

Zázemí pro koně i trenéry

Objekt je členěn na dům, stáje, halu a hospodářské budovy. Prostorná hala určená pro trénování nabízí možnosti k parkuru. Stáje jsou členěny tak, aby zde bylo pohodlné stání pro 18 koní. Dále je zde k dispozici společná část s kuchyní i pracovnou. Tyto prostory byly rozloženy do projektu tak, aby vše bylo přizpůsobeno původní zástavbě. Tím vznikla možnost, že se koně na sebe mohou dívat.

Stáj iZdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio

Zcela nová přístavba objektu byla umístěna mezi původní dům a dvě stáje tak, aby na ně plně navazovala. Tomuto faktu byly přizpůsobeny i její rozměry. Aby se projekt stal celistvým, vznikly šikmé střechy v různých výškách. Snížená střecha nad stájí se tak přizpůsobila stájím původním a vznikl průchozí chodník mezi prostory.

Obnažená konstrukce i materiály

Celá budova svým charakterem a tvarem zapadá do rozmanitého okolí a vertikální světlík upomíná na inspiraci okolními průmyslovými objekty. Celá konstrukce budovy je viditelná. Dotváří kresbu na fasádě doplněnou stínohrou, která je v souhře s okolními budovami bez omítky. Architekti tak docílili toho, že celý projekt zapadá do okolí, ale zároveň působí současným dojmem a díky odolným materiálům zdůrazňuje kvalitu.

hala iZdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio

Poměrně výrazná, avšak v detailech skromná stavba disponuje přírodními a surovými materiály. Pro jednovrstvé stěny byly zvoleny betonové bloky s železobetonovou konstrukcí. Díky této volbě nebylo nutné stěny dále povrchově upravovat uvnitř ani venku, což urychlilo celý stavební proces. Tyto drsné zdi zahřívají velká dřevěná vrata s trámy z lepeného dřeva.

Hra se světlem

Obvodová betonová konstrukce je místy vyplněna polykarbonátem jakožto ekonomickou alternativou okenního truhlářství se sklem. To funguje jako perfektní osvětlení celé haly z jižní strany budovy bez nežádoucího ostrého světla, které může koně při tréninku děsit. Jelikož je povrch matný, zajišťuje bezpečí i pro ptactvo v okolí, protože zabrání nárazům. Podle webu ArchDaily při podvečerním světle budova vypadá jako lesklá lucerna. Stříbrný plech, který byl zvolen jako pokrytí spodní střechy, tak s těmito okny dokonale hraje v jednom tónu a celý projekt je díky tomu perfektně dokreslen do detailu.

okna v hale iZdroj fotografie: Tiskové materiály wiercinski-studio, fotograf ONI studio

Stavební materiály, které byly pro stavbu zvoleny se promítají i uvnitř celé stavby. Odkryté instalace a struktura pokračují v upřímnosti celé budovy. Interiér je pak doplněn o jednolitou sérii nábytku i osvětlení. Vše vyrobeno z oceli a dřeva a postarali se o to místní řemeslníci.

Architekti:Wiercinski-studio
Plocha:2200 m²
Realizace:2022
Lokalita:Jaroszewo, Polsko

Galerie

Dalších 24 fotografií
Dalších 24 fotografií

Co říkáte na nové zázemí pro koně a jejich trenéry při jejich práci?

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články