Manželé koupili kostel sv. Mikuláše z roku 1792 a přeměnili ho na útulný domov. Hřbitov na dvoře jim nevadí

Manželé si vybrali velmi neobvyklé místo pro život a pustili se do rekonstrukce sešlého kostela. Moderní vkusný výsledek vás překvapí.

Kostel má krásné okná i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jen málo lidí má možnost při mytí nádobí vyhlížet ven přes vitrážové okno z 18. století. Manželé Ian Bottomley a Sally Onions z Northumberlandu na severu Anglie si na tuto nevšední krásu velmi snadno zvykli. V roce 2002 totiž koupili starý chátrající kostel sv. Mikuláše a dalších šest let ho restaurovali tak, aby zachovali původní prvky a krásnou výzdobu, která kostel zdobí již od 18. století. Malý kostel byl postavený v roce 1792 a již zoufale potřeboval přestavbu.

Vevnitř moderní, ale pořád dobový

Poté, co byl v 80. letech odsvěcen, zůstal kostel opuštěný a byl majetkem hned několika lidí, kteří neměli snahu prostor obnovit. Navzdory vážným překážkám si Ian a Sally vyhrnuli rukávy a z masivního a zchátralého kostela si vytvořili dům snů. Obnovili klíčové prvky, jako jsou klenuté stropy a původní vitrážová okna, a investovali čas a peníze do údržby stavby a zároveň upravili interiér tak, aby vyhovoval moderním standardům a vládla v něm domácí atmosféra.

Přestože jejich rekonstrukce zahrnovala elektřinu, podlahové vytápění a nejmodernější spotřebiče i krbová kamna, podařilo se jim zachovat většinu kouzla starého kostela. Uvnitř stavby jsou čtyři ložnice, dvě koupelny, dva obývací pokoje, dvě kuchyně a velký otevřený prostor. Ve většině místností se objevují obrovské klenuté stropy, předělané kostelní doplňky, vitráže a zůstala i křtitelnice.

Dřevo z kostelních lavic našlo další uplatnění

Velká část původního sezení v kostele byla renovována a umístěna po celém domě. A z nepoužitého dřeva a stavebních materiálů vzniklo dramatické schodiště vedoucí z hlavního obytného prostoru do knihovny v horním patře. Rovněž při pohledu na rodinnou kuchyň vás okouzlí fakt, že na její stavbu byla rovněž použita borovicová prkna získaná ze starých kostelních lavic a střešních trámů.

Kostel zůstal zvenku téměř nedotčený

Zatímco interiér kostela byl restaurován, exteriér byl doslova vytesán do kamene a po celou dobu rekonstrukce zůstal nedotčený. Jedinou výjimkou snad byla střešní okna po celé délce střechy, která byla instalována za účelem prosvětlení budovy. Netradičním, ne však překvapivým, prvkem, který ovšem k starším kostelům neodmyslitelně patří, je hřbitov na předním dvorku, který zůstal rovněž zachován.

Co se vám nejvíc líbí na této promyšlené rekonstrukci?

Zdroj: LekkerLeven, LittleThings, AtlasObscura

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články