Prostor využili na maximum: Uprostřed místností postavili dřevěná patra, kterými zaplnili vysoký strop

Architekti představili byt uprostřed města s výhledem na nedalekou řeku. V místnosti postavili dřevěná patra, která mu dodávají elegantní nádech a zaplňují vysoký strop.

Byt na Manhattanu s dřevěnými konstrukcemi i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen
Dalších 23 fotografií
Dalších 23 fotografií
                   

Architekti ze společnosti No Architecture představili úchvatnou přestavbu bytu v ikonické věži ve čtvrti West Village na Manhattanu s výhledem na řeku Hudson. Jejich projekt s názvem Urban Tree House, který sdílel web ArchDaily, představuje ideální definici bydlení v bytě a je výsledkem spojení dvou velkých jednotek v jeden prostor. Uvnitř místností dominují především dřevěná patra, která zaplňují vysoký strop a tvoří okouzlující prostor pro odpočinek – díky proskleným stěnám mohou majitelé ze sítí pozorovat okolní prostředí a zahřívat se slunečními paprsky.  

Mnoho vychytávek v interiéru 

Původní plán architektů byl nejprve spojit dvě rozdílné jednotky, které tvořily obytný prostor, a překreslit všechny místnosti do soudržného „maticového plánu“. Tímto krokem chtěli zefektivnit využití prostoru a udržet byt v ikonické věži na okraji manhattanské West Village atraktivní pro obyvatele jakýchkoliv preferencí. Jelikož jej však obývalo více lidí, museli přemýšlet také nad soukromými prostory, kde by mohli jednotlivci v klidu pracovat či vyhledat samotu. Stejně tak však bylo hlavní myšlenkou udržet zdravou konektivitu.

Prvním krokem bylo zařízení „skryté místnosti“ za knihovnou, kterou tvoří stěna zabudovaná na kolejnicích a s přepážkou otočnou o 360 stupňů. Jakmile ji otočíte, dostanete se do prostoru poskytujícího izolaci od ostatních – tato vychytávka také umožňuje různé využití prostoru a jeho formování. „Maticový plán“ jednotky poté zabraňuje jakékoliv prostorové neefektivitě tím, že zajišťuje, aby všechny sousední prostory zůstaly propojeny. To znamená, že byt podporuje více programových konfigurací a tvoří se svými 4 ložnicemi a 4 koupelnami jeden celek. 

Úžasné využití vysokého stropu 

Celý byt je zařízený takzvanými provozními zdmi na míru, které mohou modulovat různé stupně soukromí nebo konektivity. Některé z nich dokonce zprostředkovávají prahy mezi půdním prostorem s dvojnásobnou výškou a jeho přilehlými komorami. Celá délka hlavní místnosti se také může zcela zatáhnout, aby byla začleněna přilehlá chodba. Tímto řešením architekti skvěle zakomponovali všechny možné části jednotky tak, aby je bylo možné co nejefektivněji využít. O podobně zařízeném bytě s posuvnými dveřmi jsme také nedávno psali na webu Adbz. 

iZdroj fotografie: Tiskové materiály NO ARCHITECTURE, fotograf Louis Poulsen

Jakmile byla přestavba téměř kompletní, architekti začali přemýšlet, jak by ještě mohli využít obrovský prostor v hlavní místnosti. Byly zde totiž velmi vysoké stropy, což vyzývalo k přistavění dalších efektivních zařízení – k tomu navíc podle webu PlainMagazine přispívala skutečnost, že celou místnost obklopovaly prosklené stěny poskytující úžasné výhledy na okolní krajinu a řeku Hudson. Odborníci se proto rozhodli vybudovat uvnitř dva „domy na stromě“ spojené samostatným točitým schodištěm a různými dřevěnými prvky. 

Vyvýšené plošiny uprostřed bytu 

Zařízení vyvýšených plošin se sítěmi uprostřed bytu byl skvělý krok, jak využít vysoké stropy a umožnit obyvatelům bytu sledovat z pohodlí domova okolní krajinu. Jedna „věž“ je dokladem vztahu mezi architekturou a přírodou, zatímco druhá je zarovnána s vnitřními stěnami bytu a otáčí se směrem k přilehlému parku a řece Hudson za ním. Tyto přidané „prostory“ nabízí také příjemné prostředí pro relaxaci a po celý den do nich proudí sluneční paprsky. 

Architekti:No Architecture
Rok:2021
Rozloha:326 m²
Lokalita:New York, Spojené státy americké

Galerie

Dalších 23 fotografií
Dalších 23 fotografií

Co na tuto přestavbu říkáte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články