Proč je vhodné citron před konzumací nejprve zmrazit? Jeho kůra je bohatým antioxidantem, má násobně více vitamínů než samotná šťáva

Citron je ovoce, jehož antioxidační účinky jsou všeobecně známy. Kůra z chemicky ošetřených plodů ale může být zrádná.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každý, kdo někdy upekl nějaký moučník, ví, že citronová kůra dokáže těsto výborně dochutit. Někdy se ale stává, že výsledný efekt kazí nahořklá chuť. Tomu ale lze snadno předejít. Hořká příchuť se do těsta dostává spolu s kousky bílé pěnovité dužiny, kterou někteří do citronové kůry nastrouhají také. V tomto článku se dočtete, jak lze vzniku této nepříjemnosti předejít pomocí jednoduše proveditelného triku.

Hořká kůra je minulostí

Nejdříve je nutno připomenout, že pro bezpečné využití citronové kůry je třeba koupit BIO citron. Je to sice finančně náročnější, ale zase spolu s lahodnou kůrou nedostanete do těla hromadu pesticidů a jiných chemických postřiků, které se na pěstování běžných citronů používají všude na světě. Někdo možná věří, že citron zbaví těchto nežádoucích látek pomocí omytí horkou vodou nebo dokonce saponátem, ale v případě porézní citronové kůry tomu tak opravdu není. Naopak – při použití saponátu si tam nějakou škodlivinu ještě přidáte.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Citronová kůra je téměř zázračným antioxidantem. Obsahuje 5–10krát více vitamínů než šťáva obsažená v tomto ovoci. Pomoc proti její hořké příchuti je jednoduchá. Postačí citron před ostrouháním kůry zmrazit. I poté ale ostrouhejte jen tenkou žlutou vrstvičku na povrchu ovoce. Pokud budete důslední, kůrou z jednoho středně velkého citronu je možné dochutit 3 dortové korpusy o velikosti 24 cm.

Letní osvěžení

Ostrouhanou kůru, kterou hned nespotřebujete, můžete uskladnit v lednici. Stačí když přidáte lžíci či dvě Tuzemáku nebo jiného alkoholu. Není třeba mít obavu, že po konzumaci zákusku s malým přídavkem alkoholu nebudete moci usednout za volant. Každý alkohol se teplem pečení vypaří, a tak se nemusíte bát. Stejným způsobem – zmražením – lze uchovávat všechny citrusové plody. Chuť ani struktura se tímto způsobem skladování nijak nezmění k horšímu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V posledním odstavci prozradíme postup přípravy osvěžující citronové limonády, aby nejen kůra, ale i šťáva došla svého využití. Do drtiče ledu (umí to většina mixérů) nasypete příslušné množství ledu, šťávu z jednoho až dvou citronů a trochu studené vody. Výborné je i přidat samotnou dužinu, kterou z rozkrojeného citronu vyberete lžičkou. Podle chuti osladíte cukrem nebo jeho zdravější alternativou, jako je například sirup z kořene čekanky. Spustíte mixér a máte lahodný letní nápoj. Skleničky můžete ozdobit lístky meduňky.

Zdroj: Kitchen Tips

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články