Přístřešek na bazén plynule přechází do garážového přístřešku, aby zachoval linii. Domek s terasou odděluje ochranná zástěna

Nevšední řešení bazénového přístřešku, které vyniká použitím přírodních materiálů a snaží se o maximální udržitelnost a integraci do okolní přírody.

bazénový přístřešek i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií
                   

Mladý architekt SimonMoosbrugger si zakládá na udržitelnosti a používání přírodních materiálů. Ani v tomto projektu tomu nebylo jinak. Bazénový přístřešek tvoří jednu linii s domem a svou jednoduchostí elegantně zapadá do okolní přírody a nenarušuje tak typický ráz horské oblasti rakouského Schnepfau.

Projektu vévodí přírodní materiály

Bazén plynule navazuje na dvůr, který se nachází podél rodinného domu. Je zasazen na úroveň terénu a lemuje ho široké prkenné obložení v přírodní barvě. Před zraky kolemjdoucích je skryt za dřevěnou zástěnu, která navazuje na garážový přístřešek a pokračuje po celé délce domu. Z přístřešku na auto přebírá i kovové detaily, které se kopírují v kovových sloupcích, ukotvujících krycí panely a v pozinkované liště chránící celou stěnu v horní části.

Gotický kostel z roku 1887 se přeměnil v úchvatné wellness centrum. Má několik posiloven a obrovský bazén

Samotné panely mají strukturu podobnou tkanině. Drobnými čtverečky zástěnou proudí potřebný vzduch i světlo, obyvatelům však skýtá dostatek soukromí a ochranu před zraky kolemjdoucích. Od samotného dvora je pak bazén oddělen stěnami z pevné tkaniny, které je možné libovolně zatahovat podle potřeby. V prostoru u bazénu pak vzniklo kryté posezení obložené rovněž dřevem.

Bazén souznící s přírodou

Veškeré technické vybavení bazénu je ukryto pod dřevěným roštem a zajišťuje požadovanou kvalitu čisté pramenité vody. Toto řešení umožňuje dostatečné výhledy na bujnou zeleň okolní přírody i pohledy na horské hřebeny. Chybějící horní krytí zároveň umožňuje i pozorování noční oblohy při večerním koupání. „Vodní modř doplňuje svěží zeleň okolních lesů a luk, svěží dřevo fasády a rez postupně šednou a přibližují se barvě kovů a textilií. Pomíjivé, a přesto stále se opakující v přírodě je tak přijímáno a řešeno kreativně,“ píše ArchDaily o projektu.

bazénový přístřešek iZdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer

Důmyslné krytí kopíruje délku stávajícího domu a nijak tak nevybíhá ani výrazně nenarušuje okolí přílišnou extravagancí a nápadností. Naopak, použití přírodních materiálů, které časem začnou podléhat přirozeným změnám, se snaží přiblížit cyklům okolní přírody, jež se v průběhu času neustále proměňuje. Podívejte se také na další projekt, o kterém jsme na adbz psali. V tomto případě si majitel přál integrovat bazén přímo do domu.

Architekti:Simon Moosbrugger Architekt
Plocha:85 m²
Realizace:2021
Lokalita: Schnepfau, Rakousko

Galerie

Dalších 5 fotografií
Dalších 5 fotografií

Jak se vám toto řešení bazénového přístřešku líbí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články