Dům pro bazén: Majitel domu chtěl integrovat vodní plochu do interiéru. Nakonec musela být budova zbourána a znovu postavena

Protože se mu bazén do domu nevešel, byl majitel nucen jej celý zbourat. Na jeho místě vyrostla nová stavba, která lépe odpovídá majitelovým požadavkům.

Dům pro bazén i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií
                   

Počátečním záměrem majitele domu bylo jej zrekonstruovat a zmodernizovat a přitom do něj integrovat krytý bazén. Po dlouhém zvážení však architekti ze studia Corneille Uedingslohmann Architekten museli přijít se závěrem, že z hlediska stavebních parametrů dané budovy tento krok není možný. Podle webu ArchDaily však byla touha po vodní ploše natolik silná, že se majitel domu rozhodl k razantnějšímu řešení.

Starý dům musel pryč

Aby bylo možné bazén do domu integrovat, musel jeho majitel od rekonstrukce přejít k demolici. Původní stavba tak byla srovnána se zemí a na jejím místě vyrostl zcela nový dům, který odpovídá majitelovým představám o moderním a komfortním bydlení. Cesta k němu však nebyla vůbec snadná a architekti se museli vypořádat s celou řadou komplikací, podobně jako v případě domu pro pětičlennou rodinu, o němž jsme psali již dříve na adbz.

Bydlení v koruně stromů? Proč ne. Tento domek navíc disponuje 18 000 m² velkou zahradou a vlastním bazénem

Rozhodovala kompozice pozemku

Plánování nového domu i jeho následnou realizaci stěžoval především tvar pozemku, který má mnoho úhlů. Zároveň museli brát architekti ohled na linie stávajících ulic i sousedních domů. Výsledkem je stavba ve tvaru kosočtverce, jež plně odpovídá místním požadavkům i nárokům majitele. Hlavní dominantu přitom tvoří vytoužený bazén, podle něhož je uzpůsobena celá stavba i využití zbylých obytných částí.

dům pro bazén iZdroj fotografie: Tiskové materiály Corneille Uedingslohmann Architekten, fotograf Michael Neuhaus
Bazén v nejvyšším patře nabízí svému majiteli jedinečný zážitek z plavání

Odsazení prvního patra

Přestože betonové panely celou stavbu opticky sjednocují, podařilo se její jednolitý vzhled mnoha šikovně umístěnými prvky vkusně rozbít. Odsazená deska horního patra vytváří vizuální pocit hybnosti budovy, současně slouží jako terasa. Dále to jsou zapuštěná velká okna, která propouští velké množství přirozeného světla a propojují vnitřek domu s venkovním prostorem, čímž také dotváří jeho útulnou atmosféru.

Největší výzvou byl bazén

Majitelův požadavek na bazén byl o to komplikovanější, že jej toužil mít v nejvyšším patře. Následovala důkladná studie tohoto tématu a uzpůsobení zbývající plochy domu jako obytného prostoru. V případě vnitřního bazénu se musí počítat i s dalšími parametry, jako jsou vyšší vlhkost, avšak nezvratnou výhodou je jeho celoroční využití, jak potvrzuje i internetový portál Stavebnictví3000 i naše čtenářka Tereza D. z Opavy: „Vnitřní bazén byl ten nejlepší nápad. Plaveme téměř denně a každý den máme jiný výhled do zahrady.“

Architekti:Corneille Uedingslohmann Architekten
Plocha:266 m²
Realizace:2016
Lokalita:Kolín nad Rýnem, Německo

Galerie

Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií

Jak by se líbilo vám mít takový krytý bazén v horním patře domu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Zobrazit další články