Bydlení pro 5člennou rodinu: Každý měl speciální požadavek. Jeden chtěl bazén, druhý divokou přírodu a děti soukromí

Požadavek 5členné rodiny byl jasný. Jeden chtěl bazén, druhý divokou přírodu a děti dostatek soukromí. Architekti přijali výzvu a představili úchvatný výsledek.

Rodinný dům Tel Aviv – interiér i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein
Dalších 16 fotografií
Dalších 16 fotografií
                   

Postavit dostatečně velký dům pro pětičlennou rodinu nemusí být tak jednoduché, jak se zdá. Nejde ani tak o finanční výdaje, jako o domluvu mezi jednotlivými osobami, protože každý může chtít něco jiného. To byl také případ izraelského páru se třemi dětmi, kteří oslovili architekty ze spolčenosti Lavan Architects, aby jim vytvořili nové útočiště pro pohodlný život. Odborníci však podle webu ArchDaily museli vzít v potaz zásadní požadavky rodiny – to byla zejména realizace bazénu a přidání motivů divoké přírody. 

Dům se všemi potřebami 

Novodobá stavba měla být realizována v srdci rušného města Tel Aviv, a to na úzkém pozemku, který sousedil s dalšími moderními zařízeními a poskytoval výhled na nedaleké mrakodrapy. V okolí byl také dostatek přírody, která měla být hlavním motivem nového domova pětičlenné rodiny – zejména matka požadovala, aby měl její nový domov zahradu plnou divoké zeleně. Otec požadoval vnitřní bazén, ve kterém by se mohl koupat a trénovat surfování. Děti poté vyžadovaly zejména dostatek soukromí, takže bylo nezbytné zařídit jim vlastní prostory.

Zásadní myšlenkou při plánování domu také bylo, aby architekti vytvořili zázemí vytvářející pocit domova a umožňující každému členu cítit se jako součást rodiny. Dále přišla řada na hranice pozemku, které tvořily vnější plotové zdi – ty však byly koncipovány jako skutečné vnější stěny domu, přičemž hlavní obytná část byla uzavřena sklem. To umožnilo kruhový výhled na hranici pozemku, který zve venkovní zeleň dovnitř domu. Okolní stromy a jiné rostliny poté zachovávají soukromí a ve skutečnosti jsou svým vlastním architektonickým materiálem. 

Bazén venku i v interiéru  

Z obytného prostoru je také vidět 19 metrů dlouhý bazén, který leží rovnoběžně s domem a je částečně zastřešený druhým patrem. Jeho umístění tak nabízí skvělý vnitřní i venkovní zážitek – dokonce i schody v hlavní místnosti poskytují plný výhled na jeho celou délku. V horním patře se poté nachází dětské prostory s přední terasou a zábradlím tvořeným kombinací kabelů a ocelových rámů – ty podle webu LuxuryHouses umožňují okolním rostlinám růst kolem nich a vytvářet tak další prvky soukromí a pocit spojení s přírodou. 

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Lavan Architects, fotograf Shai Epstein

Terasa a celé druhé patro se navíc rozprostírají nad přízemím, aby zabránily prudkému slunci přehřívat interiér. Zároveň však propouští dovnitř dostatek jasného světla a v určitých částech vytváří stín, který zve k příjemnému posezení. Rodiče mají poté nádhernou ložnici a nechali si zřídit také pracovnu vedle obývacího pokoje. I tyto místnosti jsou úzce spojeny s okolními rostlinami a mají velká okna, která nabízí pohled do venkovních prostor. O dalším, krásně zařízeném rodinném domě, jsme nedávno psali na Adbz, tehdy byla však stavba „rozdělena“ do 3 budov. 

Nijak nenarušuje vedlejší starý dům 

Ačkoliv byl pozemek úzký, architekti uspokojili veškeré požadavky rodiny a vytvořili nádherné dílo, které navíc bezpečně připojuje starší dům na straně. Pro maximální využití každého centimetru byl bazén vyroben s PVC obložením a celá stavba byla postavena kombinací několika konvenčních metod. Stejně tak zde dominuje betonový strop, stěna i podlaha, které spolu s ocelovými sloupy ve tvaru kříže a skleněnými stěnami vytváří minimalistický, avšak velmi moderní a elegantní design. 

Architekti:Lavan Architects
Rok:2022
Rozloha:250 m²
Lokalita:Tel Aviv-Jaffa, Izrael

Galerie

Dalších 16 fotografií
Dalších 16 fotografií

Jak se tento rodinný dům líbí vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články