Šikmý dům přesně kopíruje kopec, ve kterém je postaven: Když architekti využijí nevýhodu ve svůj prospěch

Ze svažitého terénu se rozhodli udělat přednost a využít jej ve svůj prospěch. Tato netradiční stavba tak přesně kopíruje sklon terénu a do svého okolí tak skvěle zapadá.

dům ve svahu i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
                   

Rodinný dům vystavěný ve svahu nedaleko hlavního města Chile Santiaga je dokonalým místem splňujícím veškeré požadavky svých majitelů. V jeho prostorách mohou sdílet společný čas, ale zároveň mají dostatek místa pro individuální a pracovní čas. Podle webu ArchDaily dokázali architekti ze studia Claudio Santander + María Ines Buzzoni vytvořit zázemí, které je funkční i estetické. Nejspíš se shodneme, že ani výhled na hory se jen tak neomrzí.

Kontejnerové uspořádání

Projekt stavby byl navržen tak, aby došlo k odstupňování vzájemně se překrývajících pater připomínajících svým tvarem přepravní kontejnery. Přízemní patro je po celém obvodu prosklené a ukrývá v sobě obývací pokoj a kuchyň s jídelnou. Horní patro je více uzavřené, protože obsahuje pracovnu, ložnice a rodinný pokoj. I zde si však mohou obyvatelé domu vychutnat výhledy do okolí a čerpat výhody svažitého terénu, podobně jako v případě domu, o němž jsme psali již dříve na adbz.

Místnosti se vzájemně propojují

V této stavbě nejsou jednotlivé místnosti vzájemně nijak oddělené. Výjimku tvoří koupelny, které samozřejmě mají dveře. Přízemí je tvořeno celkem šesti stupni, které jsou odstupňované přechodovými prahy. V horním patře je pouze pět stupňů, které od sebe odděluje jen vestavěný nábytek, který však nedosahuje až ke stropu. Přesto dokáže navodit pocit absolutního soukromí. Funguje tak obdobně jako levitující knihovny, o kterých jsme psali v dřívějším článku na adbz.

dům ve svahu iZdroj fotografie: Tiskové materiály Claudio Santander a María Ines Buzzoni, fotograf Pablo Casals Aguirre
Obývací pokoj s výhledem do okolí

Jednoduchý a prostý interiér

Dlažba v celém domě je tvořena z ušlechtilých betonových desek, což v kombinaci s pohledovými betonovými stěnami na první dojem vytváří velmi neosobní atmosféru. Přesto se skvěle hodí do interiéru i ke zvolenému nábytku, jak potvrzuje i internetový portál Proženy.cz. Doplňky jsou také voleny velmi střídmě a objevují se spíše ve společenských prostorách. V podobném duchu jsou designovány i jednobarevné koupelny se skleněnou mozaikou, která zdobí stěny i podlahu. 

Přechod mezi jednotlivými patry umožňuje schodiště i dlouhá rampa. Ta je nejen prostředkem snadného a pohodlného přesunu, ale zároveň mostem mezi spodní a horní částí domu. Navíc umožňuje průchod skrz různé prostory a výhled do okolí, který hraje při výběru nemovitosti stále větší roli, jak potvrzuje i naše čtenářka Beata D. z Třeboně: „Snažíme se najít dokonalé místo s výhledem na kopce a lesy, ale je jich žalostně málo, kde by šlo stavět.“

Architekti:Claudio Santander + María Ines Buzzoni
Plocha:285 m²
Realizace:2019
Lokalita:Santiago, Chile

Galerie

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií

Jak by se líbilo toto bydlení ve svahu vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Zobrazit další články