Nerovný terén nemusí být při stavbě domu překážkou. Řešení je snadné
adbz.cz » Architektura » Neobvyklý terén nemusí být překážkou: Architekti dokázali dům přizpůsobit hrbolatému svahu

Neobvyklý terén nemusí být překážkou: Architekti dokázali dům přizpůsobit hrbolatému svahu

Prostorný dům vtisknutý do stráně v malém německém městě se na první pohled příliš neliší od ostatních. Nahlédnutí pod střechu však dává znát, že jde o originální nemovitost.

Dům na kopci
Zdroj fotografie: Tiskové materiály Amunt, fotograf Rasmus Norlander

Nenápadný dům ve stráni je zastíněný širokou, leč jednoduše lomenou střechou. Pod tenkým střešním pláštěm se ale skrývá členitý dům o několika úrovních, který je v harmonii s kopcem, v jehož úbočí se nachází. Díky skvělé práci architektů ze společnosti Amunt tak optimálně zachycuje jižní slunce, aniž by bylo ohroženo soukromí jeho majitelů a jejich hostů.

Nápaditý interiér schovaný pod lomenou střechou

Německá venkovská architektura je poměrně charakteristická. U velkých domů převažuje – co se týče materiálu – dřevo, které obvykle vytváří i širokou terasu, často doplněnou o záplavu muškátů či podobných drobnokvětých rostlin. Stavba sice této podoby nedosahuje v plné míře, nicméně v porovnání s ostatními domy v okolí s nimi ani v nejmenším neztrácí krok. Tedy alespoň z hlediska exteriéru. Interiér již je nad tradiční poměry více než povznesen.

Dům v kopci, o kterém je řeč, se nachází v Německu, konkrétně jižní části spolkové země Bádensko-Württembersko, v obci Sankt Blasiens. Menší město se táhne v údolí mezi lesnatými kopci, jež nabízejí nádherné výhledy a přírodu doslova na dosah ruky. Toho využívá i orientace domu, který kopíruje terén, aniž by do něj ale výrazně zasahoval. Architekti se v tomto případě rozhodli distancovat od klasického dvouúrovňového klesání a prostory v domě nechali snižovat postupně vždy o několik schůdků mezi jednotlivými plošinami. A jak tento koncept funguje?

Přespání i pro velký počet hostů

Už samotná centrální společenská místnost, vyznačující se velkou otevřeností, ale zároveň členitostí, se skládá ze tří „podlaží“. Vstupní chodba nacházející se na úrovni venkovní silnice je položená nejvýše. Na ní je kromě vstupu na schodiště také koupelna. Pod chodbou se o několik desítek centimetrů níže rozkládá kuchyňský kout s jídelním zázemím, jejž o další kousek níže doplňuje posezení s pohovkou a kamny. Nejenom, že je toto zákoutí otevřené do přírody velkoformátovými okny, ale lze z něj vyjít i na venkovní terasu.

Dům na kopci interiér
Zdroj fotografie: Tiskové materiály Amunt, fotograf Rasmus Norlander

Centrální schodiště je v prostoru „přiznané“ a zpřístupňuje chodbu se dvěma pokoji. K přespání lze kromě těchto místností využít i výklenky pod střechou, ke kterým vede žebřík. Tímto způsobem bylo naplněno přání majitelů domu, kteří chtěli velký počet míst k přespání pro hosty. Dům totiž využívají především k rekreaci a návštěvám s rodinou a přáteli. Podle architektů by se zde mělo ukrývat rovných osm rozličných prostor ke spaní.

Architekti:Amunt
Rozloha:197 m²
Lokalita:Sankt Blasien