Byt jako jedna obří knihovna: Při rekonstrukci se designéři rozhodli zakomponovat levitující skříně

Tuto rekonstrukci by jistě ocenili všichni vášniví čtenáři. Starý byt architekti zrekonstruovali a naplnili spoustou úložného prostoru pro knihy i další předměty.

Byt plný levitujících knihoven i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote
Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií
                   

Tato renovace bytu měla za cíl přizpůsobit bydlení páru ve věku 50 let, jejichž hlavním požadavkem bylo vytvořit dostatek úložného prostoru, kam by se pohodlně vešla jejich obsáhlá sbírka knih. Architekti ze studia Kosaku Matsumoto si s tímto úkolem skvěle poradili a do bytu zabudovali levitující knihovny, které jsou vkusným a originálním řešením.

V hlavní roli knihy

Během jedné z mnoha osobních schůzek zkušených architektů s majiteli bytu zazněla věta: ,,Knihy mě osvobodí.“ A tak nebylo pochyb, že se knihovna stane ústředním motivem, který v nově vzniklém otevřeném prostoru náležitě vynikne. Snahou architektů bylo propojit pocit svobody se všedním životem a nezatížit celý byt nevzhlednými policemi.

Knihovny oddělují otevřený prostor

V tomto konceptu jsou běžné stěny a příčky, které by oddělovaly jednotlivé místnosti a funkční celky v bytu, nahrazeny levitujícími knihovnami. Jedná se o policové skříně, které přímo nenavazují na podlahu ani na strop. Namísto toho se díky nožkám jakoby vznášejí ve vzduchu. Jednotlivé části bytu tak jemně oddělují, ale současně zachovávají pocit celistvosti a otevřeného prostranství.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Kosaku Matsumoto, fotograf Nobutada Omote

Štědrý prostor, který tento velký byt nabízí, v sobě zahrnuje veškeré vybavení a pohodlí pro komfortní život svých obyvatel. Kromě levitujících knihoven je jeho nedílnou součástí obývací pokoj s prosklenými okny, která se starají o přísun velkého množství přirozeného světla. Na něj navazuje jídelna a menší kuchyň, poblíž které se nachází i toaleta a koupelna. Nechybí ani ložnice s prostornou šatnou.

Inspirace přírodou

Díky vzájemnému propojení jednotlivých místností a částí bytu jím může neustále proudit jemný vánek. Proudění vzduchu, zvuku i energie se nese stropem i podlahou a obyvatelé bytu tak mohou vždy přesně vycítit, kde se ten druhý nachází. Zároveň v tomto prostoru mohou nalézt soukromí a klid pro ničím nerušené chvíle četby.

Po dědečkovi zdědila byt v dezolátním stavu. Protože byl historik, ponechala v interiéru 100 let starý nábytek

Inspirace přírodou je patrná i v použitých materiálech a světlých odstínech přírodních barev, které dotváří celistvost celého prostoru, ale zároveň umožňuje lepší odrážení světla. Byt se tak opticky otevírá nejen díky levitujícím skříním a knihovnám, ale také slunečním paprskům, které uvnitř vytváří jedinečnou hru barev, světla a stínů. 

Architekti:Kosaku Matsumoto
Plocha:98 m²
Realizace:2020
Lokalita:Japonsko

Galerie

Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií

Jak se líbí byt plný levitujících knihoven a skříní vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Zobrazit další články