Bregenzerwaldský dům: Pravoúhlý tvar a pravidelnost s ohledem na přírodní ráz udržuje původní kulturu této oblasti

Bregenzerwaldský dům sloužil jako inspirace pro transformaci existujících bytových konceptů, s důrazem na jejich kompatibilitu s okolní krajinou. Dům Buchen vytváří unikátní spojení mezi bydlením, prací a skladováním pod jednou střechou, respektující kulturní kontext přírodního prostředí.

Rodinný dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit
Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií
                   

Obdivujeme ekonomické a funkční výhody „Bregenzerwaldského domu“. Jak můžeme dosáhnout podobné kvality bydlení, která je kompatibilní s krajinou?

Transformace původní typologie

Zaměřujeme se na transformaci existujících typologií do unikátní podoby vycházející spíše ze zkoumání než z vynalézání, jak uvádí web ArchDaily. „Bregenzerwaldský dům“ představuje široký potenciál díky rozměrům, rozmanitosti a flexibilitě využití těchto domů. Bydlení, práce a skladování jsou sloučeny pod jednou střechou, což respektuje kulturní kontext přírodního prostředí.

Využití prostoru

Dům Buchen respektuje tuto tradici prostřednictvím koncentrace na formu, rozměry a jednotu, přičemž klíčovým motivem je krajinotvorný prvek a vyvíjející se topografie. Snaha architektů ze studia Bernando Bader minimalizovat zásahy do objektu vedla k velkému půdnímu prostoru místo suterénu, což zároveň omezuje pohyb zeminy a integruje dům do krajiny.

krb iZdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit

Kvalitní řemeslo

Vstup do domu probíhá malou verandou vpředu. Následuje dlouhá a široká obytná chodba, která vede do hloubky objektu, tvořící klasickou střední část domu. Dispozice je navržena jako enfiláda komor, které jsou rozděleny do prostorné obytné zóny obsahující kuchyň a obývací pokoj. Mokré místnosti, spíž a krb jsou tvořeny betonovým bedněním, které slouží jako jádro domu a akumulační hmota na klíčových místech. Všechny podlahy, stropy a stěny jsou obloženy jemnozrnným smrkem. Precizní řemeslné provedení pokojů a jejich vybavení zdůrazňuje vysokou úroveň bydlení.

terasa iZdroj fotografie: Tiskové materiály Bernardo Bader Architekten, fotograf Gustav Willeit

Návaznost na venkovní prostor

Jedinečným prvkem domu je veranda na slunné straně domu integrovaná do dřevěné konstrukce. Tento prostor zvyšuje rodinný komfort a přizpůsobuje se měnícím se ročním obdobím. Jeho přítomnost je nyní samozřejmá – stodola na louce – jednoduchá dřevěná konstrukce se sedlovou střechou. Klíčovým aspektem je přidaná hodnota vytvořená z tradice, lokality a topografie, která nabízí prostor pro aktuální i dlouhodobé potřeby rodiny.

Architekti:Bernardo Bader Architekten
Plocha:394 m²
Realizace:2022
Lokalita:Andelsbuch, Rakousko

Galerie

Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií

Co říkáte na tento rodinný dům v pravidelných tvarech?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články