Jednoduchý a nenáročný rodinný dům na svažitém pozemku. Hlavním záměrem bylo zajistit bydlení s propojením s okolní přírodou

Architektonický projekt v obci Pernek na Slovensku vytvořil rodinný dům, který se organicky začlenil do svahu. Důraz byl kladen na propojení s přírodou pohoří Malé Karpaty.

rodinný dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings
Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
                   


Architektonický projekt zahrnoval výstavbu rodinného domu na svažitém pozemku v obci Pernek na západním Slovensku, což je lokalita v krásném prostředí pohoří Malé Karpaty.

Splynutí s terénem

Cílem architektů ze studia Studený architekti bylo vytvořit prostý, nenáročný dům, který organicky zapadne do terénu a sloučí se s okolní přírodou. Hlavním záměrem bylo vytvořit obydlí, které co nejvíce propojí interiér s venkovním prostředím. Umístili jsme dům do svahu pod silnicí tak, aby obyvatelé měli výhled na protější les, a zároveň jsme uvolnili rovinatou část pozemku pro zahradu.

Beton a sklo

Stavba domu je založena na betonové skořepině, která nevyžaduje vnitřní podpěry. Je vytvořena z monolitického betonu, který zůstává viditelný v interiéru. Hlavní fasáda domu je orientována na jih a je tvořena skleněnou stěnou propojující interiér s okolní krajinou. Ostatní části domu jsou zatravněné a splývají s terénem kolem.

terasa iZdroj fotografie: Tiskové materiály Studeny architects, fotograf Alex Shoots Buildings

Hra s prostorem

Jak autoři uvádějí na webu ArchDaily, půdorys domu má tvar rovnoramenného lichoběžníku, který odráží podélný profil budovy. Vnitřní prostory jsou otevřené a rozdělené do dvou podlaží propojených schodištěm. V přízemí s přístupem do zahrady se nachází multifunkční prostor zahrnující obývací pokoj s pracovním koutem, ložnici rodičů, kuchyni s jídelnou a technické zázemí domu.

V horním patře jsou umístěny dva dětské pokoje, koupelna a vstupní prostor. Všechny obytné místnosti mají velká okna orientovaná na jih směrem do zahrady a lesa, což propůjčuje domu spojení s přírodou.

Architekti:Studený architekti
Plocha:200 m²
Realizace:2022
Lokalita:Pernek, Slovensko

Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Matyáš Waldmann

Zobrazit další články