Tatínek vybudoval synům luxusní domek na stromě. Dá se v něm doslova i bydlet

Stárnoucí gumovník z jedné strany a malebné údolí a kopec na straně druhé. Zelenější okolí stromového domku dvou malých uličníků si lze představit jen stěží.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott
Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
                   

Zdálky to vypadá jako stan ve tvaru A. Při bližším pohledu však odhalíte prkennou lávku vedoucí k miniaturní terase a prosklenému vchodu. Ten je zčásti zarovnaný dřevem, za kterým se hrdě tyčí litinová krbová kamna. V tu chvíli už jsme dávno zjistili, že se stanem má tato stavba jen pramálo společného. Ve skutečnosti je to miniaturní dřevěný domek jako z pohádky.

Dílo čisté lásky bez nákladů

Útočiště pro dva chlapce a jejich přátele zachycuje ducha klasických stromových domků, který je ale zkombinovaný s moderní a účelnou architekturou. Projekt byl postaven ředitelem architektonické společnosti Nathanem Crumpem a jeho rodinou během víkendů a s nulovými náklady za materiál i řemeslníky. Návrh upravovali za pochodu a veškerý materiál na stavbu přitom získali téměř výhradně ze starých a nefunkčních staveb a přístřešků, včetně částí ze sousedova zdemolovaného přístřešku na auto.

Tento domek se nachází na území tasmánského městečka Dynnyrne v Austrálii. Z jeho oken je nádherný výhled na hlavní město Hobart a nedalekou řeku Derwent. Samotný dům se nachází na strmém svahu, podpíraný pahýlem starého gumovníku a obklopený větvemi dalšího. Strmá střecha má sklon 70 stupňů, což je výhodné z hlediska údržby střechy a shazování spadaného listí. Tento tvar střechy zároveň přidává vnitřní výšku prostoru v rámci malého půdorysu a poskytuje možnost pro využití malého podkroví.

Válenda, kamna a spousta sedátek

Prostor uvnitř miniaturní boudy je účelně vytvořen tak, aby vyhovoval potřebám a fantazii svých dětských obyvatel. Pro přespávání je tu k dispozici pohodlná dvoulůžková postel, přičemž z jedné strany jsou kamna na dřevo a z druhé strany u proskleného okna je sedací parapet. Schovávaček je tu na tak malý prostor dost. Mimo tento parapet je tu ještě malý výklenek u nohou postele a podkroví přístupné po žebříku.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Andrew Knott

Severovýchodní průčelí je kompletně prosklené, aby se dovnitř dostalo co nejvíce slunečních paprsků, zatímco naproti ní, přímo za postelí, se skví veliké prosklené okno vyrobené z přebytečné bazénové balustrády. Prosklení také prostor opticky zvětšuje. Interiér je obložený prkny z baltské borovice a skýtá tak estetické i opravdové teplo perfektního doupěte, v němž mohou děti strávit celý den i noc.

Jak vypadal váš vlastní bunkr, když jste byli malí?

Zdroj: TheLocalProject

Galerie

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Jitka Hemelíková

Zobrazit další články