Hranolky nemusí být kalorickou bombou: Zdravá verze zůstane křupavá i 2 hodiny od přípravy

Tradiční bramborové hranolky nemají nic společného s výživnou stravou. Jsou sice chutné a málokdo by řekl, že je nemá rád, jenže lidově řečeno se po nich pořádně tloustne.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Smažené hranolky jsou oblíbenou dobrůtkou na celém světě, které občas podlehnout i vyznavači zdravého životního stylu. Nedá se jim prostě odolat, za což může ideální poměr tuků a sacharidů. Lidskému zdraví ale příliš neprospívají. Na vině jsou právě škodlivé sacharidy, velké množství tuku, soli a karcinogenní látky, které vznikají při smažení. Pokud si ale život bez hranolek nedokážete představit, zkuste vsadit na zdravější alternativy, které jsou křupavé i po dvou hodinách.

1) Sladké brambory

Batáty jsou strukturou velmi podobné bramborám. Obsahují však mnohem více živin a mají méně nežádoucích sacharidů. Protože stejně jako brambory mají tendenci vsakovat olej, bude lepší, když hranolky připravíte v troubě. Jakmile zezlátnou, můžete si na nich pochutnat. Pokud chcete mít opravdu netradiční hranolky, můžete je okořenit skořicí nebo muškátovým oříškem. K nasládlé chuti batátů se hodí.

2) Koření

Když nechcete příliš experimentovat, zkuste vynechat alespoň jednu z nezdravých součástí tradiční smažené pochoutky, konkrétně sůl. Sice je nad zlato, jak pravil klasik, ale nahradit se v tomto případě dá. Dochutit hranolky můžete třeba česnekem, rozmarýnem, tymiánem, paprikou, kari nebo směsí koření. Budou chutnat jinak, ale výborně.

Hranolky kořeněné iZdroj fotografie: Depositphotos

3) Trouba

Tradiční hranolky jsou pořádně nasáklé tukem, protože se většinou smaží ve fritovacích hrncích nebo pořádné dávce oleje na pánvi. Zdravější verzi snadno připravíte v troubě. Nakrájejte bramboru na plátky nebo hranolky, pokapejte je minimálním množstvím olivového oleje a dochuťte třeba osvědčeným česnekem a parmazánem. Vyložte je na plech a pečte v troubě na 230 °C do zlatova, což bude trvat asi 10 až 15 minut.

4) Horký vzduch

Na zdravější smažení je ideální také horkovzdušná fritéza. Hranolky z ní jsou křupavé, nazlátlé a hlavně obsahují méně tuku, transmastných kyselin a méně kalorií. Přepálený olej navíc není cítit po celé domácnosti. Chipsy můžete také grilovat bez oleje, ale musíte je často otáčet, protože mají tendenci lepit se k roštu.

Hranolky a dip iZdroj fotografie: Depositphotos

5) Cuketa

Pro milovníky bezsacharidových diet jsou tradiční hranolky tabu. Můžete si je ale připravit z cukety, ideálně v troubě. Zajímavé jsou i další zeleninové verze jako třeba z celeru nebo mrkve.

6) Dip

Co by to bylo za hranolky, když by chyběl kečup nebo tatarka, které jsou bohaté na sůl, cukr i tuky. Nahradit tyto kalorické bomby můžete zdravějším dipem z bílého jogurtu, do kterého můžete přidat oblíbené koření, bylinky, česnek, papričky, okurku nebo rajče. Existují i recepty na zdravé kečupy bez cukru.

Jaké tipy máte na přípravu zdravějších hranolek?

Zdroj: Cnet
Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Zobrazit další články