Památkově chráněný dům obohatili o 5místnou garáž, která se dá kdykoli předělat na plnohodnotné bydlení

Architektonické studio Bindloss Dawes dokončilo garáž s kapacitou pro 5 vozidel včetně dílny. Jde o doplněk klientovy kolekce klasických aut u domu z 18. století.

i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
i Zdroj fotografie: S vědomím Building Narratives
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Tato elegantní dřevěná garáž se nachází na pozemku na předměstí v Somerset. Studiu se podařilo vyrobit flexibilní a dlouhodobě trvanlivý koncept, který má více způsobů využití. Je tak myšleno na budoucnost, kdy se mohou okolnosti i podmínky využití prostoru velmi měnit. Přístřešek pro auta sestává z dlouhé, štíhlé garáže pro vozy a prostoru dílny. Ten ji ukončuje a doplňuje do tvaru písmene L. Vše je přitom elegantně osvětleno shora.

Promyšlený systém posuvných dveří

Architekti integrovali elegantní sklad nářadí i umyvadlo, z dílny je navíc krásný výhled na listnaté zahrady skrze dvojité okno. Nechybí ani toaleta a další skladiště v přístěnku pod schody. Ty vedou do mezonetové pracovny, což prostor ještě více diverzifikuje pro pozdější použití. Studio Bindloss Dawes zápasilo hlavně s výzvou koordinace komplexního zařízení posuvných dveří. Bylo totiž třeba zachovat bezpečnost prostoru i klima uvnitř.

iZdroj fotografie: S vědomím Building Narratives

Největší dveře pokrývají 7 metrů široký vstup do garáže. Jde o dřevěnou plochu zakrývající 3 stání pro vozidla. Ta hladce zajíždí na stranu, čímž poskytuje snadný vstup do garáže. Široké dvoukřídlé posuvné skleněné dveře poskytují další vrstvu zabezpečení a jsou za dvojitými širokými ocelovými dveřmi. Ty se pak dají posunout podél jihozápadní zdi stavby. Tři vrstvy fungují v elegantní jednotě, zároveň jsou použitelné odděleně.

Vzhled inspirovaný stodolou

Pečlivě navržené komponenty a křížení s přesným umístěním zaručují vysokou funkčnost a variabilitu těchto vstupních prvků. Návrhy studia Bindloss Dawes vycházejí ze sousedních farmářských stodol. Využívají tak jejich kontextovou adekvátnost a učí se jejich výhodám. Tedy hlavně nízké nákladovosti a efektivitě využití materiálu. Přirozená a pragmatická paleta oceli, dřeva, betonu a recyklátu přináší klid a také čistotu. Ostatně inspirace architektů vesnickým stylem a stodolami je v současnosti poměrně moderní.

Nenápadné barvy způsobují, že se hlavním cílem zájmu stávají právě klasické vozy uvnitř. Protože projekt myslí na budoucnost, je kladen zřetel i na zrání těchto materiálů a řešení. Zinková střecha a okapy postupně vyblednou, čímž se přiblíží patině oříškového plátování i tónům betonového základu. Současně vznikne více hloubky, textury a designu otevřené mřížky, která byla zvolena kvůli cenové dostupnosti. Bylo tak potřeba o 30 % méně dřeva.

Garáž, nebo galerie?

Dovnitř pak tento dřevěný prvek propouští pruhy světla, což se ovšem večer obrací. Svit zevnitř proniká ven a do okolní krajiny. Všechny složky konstrukce jsou tak spíše zdůrazněny, než aby se skrývaly. Nejvíce je to patrné na vystavené ocelové struktuře, která odděluje prostor pro každé vozidlo. Interní i externí betonová základna poskytuje adaptabilní a tvrdou podlahu pro současnost i budoucnost.

iZdroj fotografie: S vědomím Building Narratives

Podél zdí jsou akustické desky ze dřeva, mezi nimi cementové linky. Garáž je tak nadmíru tichá, připomíná spíše galerii. Vyšší dílna je ovšem odolnější, s betonovým obložením, které dodává robustnost a využitelnost navíc. Ačkoli jsou teď termostaty na minimu, celá budova má vytápěnou podlahu. Tato „autostodola“ tak ilustruje přístup studia Bindloss Dawes k architektuře, kdy se snaží do každého projektu vnést přidanou hodnotu navíc.

Architekti:Bindloss Dawes
Realizace:2022
Rozloha:165 m2
Lokalita:Somerset, Velká Británie

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Co byste v takovém prostoru uskladnili?

Zdroj: ArchDaily
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články