Při rekonstrukci 40 m² bytu zvolili designéři neobvyklé řešení: Jediná stěna kolem WC a koupelna v obýváku

Designéři se rozhodli přestavět tento byt ze sedmdesátých let do netradičního stylu. Koupelnu zabudovali do obýváku a v místnosti nechali postavit jedinou stěnu.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano
Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
                   

Přestavba malého bytu není vždy jednoduchá, a proto designéři často hledají kreativní řešení, jak vytvořit dostatečně velký prostor pro pohodlný život. V tomto případě dali dohromady hlavy odborníci z BURR studio, kteří se rozhodli toto malebné zázemí ze sedmdesátých let upravit tak, jak to ještě nikdy před tím nedělali. Během plánování interiéru však dokázali dodržet nezbytná funkční minima, přičemž se jim podařilo do tak malého prostoru (40 m²) umístit dvě ložnice, koupelnu s toaletou, obývací pokoj a plně vybavenou kuchyň. 

Jedinečný design nového bytu 

Podle designerů byla přeměna skromného bytu ze sedmdesátých let ve skutečnosti jakýmsi experimentem – ačkoliv byl menší, chtěli vytvořit příjemné moderní zázemí se vším potřebným pro plnohodnotný život. Samotný dům kopíroval tehdejší distribuční paradigma, díky kterému byly v bytě dvě ložnice, koupelna s toaletou, obývací pokoj a kuchyň (to vše se vešlo na plochu pouhých 40 metrů čtverečních). Tyto dřívější prostory byly vybudovány nezávisle na sobě, přičemž striktně dodržovaly nezbytná funkční minima.

Manželé koupili půdní byt ve staré hasičárně a přeměnili ho v originální místo plné neotřelých nápadů

Problém týkající se těchto místností byl však v tom, že takové rozložení bytu snižovalo potenciální velikost každé z nich. To dovedlo designery k tomu, že se rozhodli kompletně transformovat celý interiér na jeden velký celek pouze s jedinou stěnou uprostřed něj. Kvůli tomu muselo dojít k rozbourání všech předělů mezi prostory a kompletnímu přehodnocení, jak by mohli majitelé uvnitř žít plnohodnotný život. Naštěstí však odborníci přišli s neuvěřitelně efektivním řešením, které nemá obdoby. 

Centrální jádro bytu 

Navrhovaná transformace byla radikálně proti principu bytu. Jeho centrální jádro nyní integruje všechna zařízení domu, přičemž jediným prvkem, který lze kompletně izolovat, je toaleta. Zbytek místností, materiálů a také zařízení splývá do jednoho – to například znamená, že majitelé mají ložnici v koupelně, která se zároveň nachází obývacím pokoji. Byt je z větší části také vybaven dlaždicemi, které symbolicky označují prostředí, kam se smí dostat voda. Ostatní části bytu pokrývá dřevěná podlaha, která skvěle ladí do interiéru. 

iZdroj fotografie: Tiskové materiály BURR Studio, fotograf Maru Serrano

Dalším užitečným prvkem bytu jsou kolejnice ve stropech, které kreslí plán úplně jiného prostoru. Jedná se totiž o místa, kam se dají zavěsit textilní předěly uzavírající daný prostor. To umožňuje majitelům vyhradit uvnitř místa, která vyžadují vyšší míru soukromí, nebo si zřídit studijní kapsli, skrýt kuchyň a také izolovat ložnici. Skvělým nápadem bylo poté vybrat vhodný design pro jednotlivé závěsy – například prostor pro odpočinek je zahalen do závěsu z přikrývek, zatímco pracovnu uzavírá látka ze skládaných plstěných pásů. 

Příjemná atmosféra a otevřený prostor 

Jedinečné řešení tohoto bytu vytváří uvnitř otevřený prostor a dodává mu příjemnou atmosféru. Díky novodobým zařízením vypadá celý interiér moderně a nechybí mu žádné výdobytky dnešní doby. Kdykoliv navíc budou majitelé chtít, mohou svévolně přesouvat místnosti a provádět jakékoliv úpravy, aniž by je to stálo mnoho úsilí. Designéři odvedli skvělou práci, která si rozhodně zaslouží pochvalu, neboť takové řešení není u menších bytů běžnou záležitostí. 

Architekti:BURR Studio
Rozloha:40 m²
Rok realizace:2020
Lokalita:Madrid, Španělsko 

Galerie

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií

Co na tento design říkáte vy?

Zdroj: BURR Studio
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články