Se svahem si poradili po svém: Část z něj „vysekli“ a zasadili do ní dům
adbz.cz » Architektura » Se svahem si poradili po svém: Část z něj „vysekli“ a zasadili do ní dům, který je tak perfektně ukrytý mezi stromy

Se svahem si poradili po svém: Část z něj „vysekli“ a zasadili do ní dům, který je tak perfektně ukrytý mezi stromy

Do svažitého terénu se architektům povedlo umístit rodinný domek tak, aby byl skryt nežádoucím pohledům sousedů, ale zároveň poskytoval krásné výhledy svým obyvatelům.

Perucho house
Zdroj fotografie: Tiskové materiály El Sindicato Arquitectura, Pedro Calle, fotograf Francesco Russo, Andrés Villota

Perucho House, tak se jmenuje jeden z počinů architektonické společnosti El Sindicato Arquitectura, Pedro Calle. Prefabrikovanou konstrukci, jednoduchou na výrobu i následnou montáž, dovezli do kopcovitého terénu v exotickém Ekvádoru. Dům sestavený s minimálním dopadem na životní prostředí následně „zasadili“ do kopce a jeho druhou stranu otevřeli vstříc slunci a výhledům na okolní přírodu.

Příroda i civilizace na dosah

Přiléhavý název stavby odkazuje na její umístění – tedy město Perucho, které tvoří okrajovou část hlavního města Ekvádoru Quita. Ačkoliv je to do této metropole coby kamenem dohodil, dům je postaven v zalesněném svažitém terénu a disponuje výhledem na vysoké hory. Za kulturou to tak majitelé mají blízko, ale za přírodou ještě blíže. Těsné propojení s přírodou je patrné i v co nejšetrnější volbě umístění domu.

Ten je doslova zasazen do strmého svahu, ze kterého bylo předtím přesně vypočtené množství zeminy odebráno. Zatímco jedna strana domu tak přímo sousedí s terénem, ta protilehlá se otevírá do venkovního prostoru a umožňuje domu, aby komunikoval a plynule vycházel vstříc přírodě. Výhledy na špičaté hory a zalesněné svahy, které se přitom majitelům nabízejí, jsou skutečně dechberoucí.

Netradiční fasáda působí skoro jako maskování

Exteriér domu tvoří plášť z pálených tašek, které jsou v pravidelném vzoru zasazené do fasády. Jejich hnědo-oranžová barva působí velmi přirozeně a dům nejen ze strany, ale i z ptačí perspektivy zapadá do terénu. Nenápadně působí i vstup do nemovitosti, který je zajištěn dveřmi, jež jsou jediným otvorem na této straně domu. Je tomu tak proto, že právě tudy vede poměrně živá místní komunikace, a tímto způsobem je ochráněno nejen soukromí majitelů, ale ti jsou rovněž distancováni od hluku z ulice.

Perucho house interiér
Zdroj fotografie: Tiskové materiály El Sindicato Arquitectura, Pedro Calle, fotograf Francesco Russo, Andrés Villota

Interiér pak plnohodnotně prosvětluje velký počet oken umístěných na západní straně. Kuchyňský kout je pro úsporu místa částečně zapuštěný i do schodiště. Rovněž protažení jídelny i ven do podoby přilehlé terasy zde působí jako logický krok. V prvním patře se nacházejí soukromé pokoje majitelů, konkrétně dvě ložnice a koupelna. Nad schodištěm je umístěný i menší pracovní kout. Pokoje v patře nejsou až na koupelnu oddělené dveřmi, což přispívá k větší vzdušnosti interiéru.

Architekti:El Sindicato Arquitectura, Pedro Calle
Rozloha: 72 m²
Realizace:2023
Lokalita:Perucho, Ekvádor