Dům ve svahu je obklopen přírodou, přestože se nachází nedaleko centra města. Plochá střecha ho dokonale maskuje

Na pozemek ležící na úbočí kopce shlížela nevítaná bytová zástavba. Architekti si ale se všemi překážkami poradili a dům přiblížili přírodě.

Knit House i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii
Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií
                   

Japonské Nagano ležící na ostrově Honšú představuje pojem samo o sobě. Dnes se nám ale ukáže v trochu jiném světle – jako místo pro život, pro bydlení. Pozemek ležící v kopci nabízel krásnou lokaci v blízkosti centra města a téměř na dosah přírody, ale hned od počátku bylo zřejmé, že se architekti budou muset poprat s víc než jen strmým terénem. Nad pozemkem totiž v minulosti vyrostla vysoká bytová zástavba.

Svažitý pozemek kousek od centra japonské metropole

Svažitý pozemek jdoucí po celé délce úbočí kopce, který navíc ještě sousedí s bytovými domy – tak vypadala ve zkratce výzva, před kterou byli postaveni architekti ze společnosti UID Architects. Na druhé straně se ale pozemek, nacházející se nedaleko města Nagano v Japonsku, otevíral do překrásné krajiny. U nohou mu leželo nejen město, ale také řeka protékající městem. Architekti zhodnotili všechna hlediska a nakonec přišli s projektem KNIT House, který svým obyvatelům umožnil bydlet na dosah přírody, ale zároveň jim zachoval cenné soukromí.

Nepraktický pozemek a o 75 % nižší spotřeba energie, než je běžné: Architekt výzvu přijal a postavil černý skvost

Zástavba převážně několikapatrových bytových domů, která vznikla v sousedství ve druhé polovině minulého století, neumožňovala přirozený průchod světla. Proto aby bylo co nejvíce využito vlastností přírodního světla, otevřeli architekti dům za pomocí velkých oken směrem k řece. Před nevítanými pohledy od výškových domů jsou nájemníci kryti nejen zástěnou při vstupu do objektu, ale také plochou střechou, která dům doslova maskuje.

Dům kopírující přirozené klesání

Dalo by se říct, že dům v podstatě vyrůstá ze svahu kopce, na němž stojí. Jednotlivé úrovně podlahy domu plynule kopírují klesání pozemku, čímž architekti dosáhli dokonalé komunikace mezi domem a jeho podložím. Přírodními materiály jsou potom majitelé obklopeni i v interiéru domu. Strop je tvořen výraznými dřevěnými překlady do tvaru kříže, které jsou neseny šesti ocelovými sloupky. Ve dřevě jsou vyvedeny rovněž téměř všechny detaily domu.

Knit House obývací pokoj iZdroj fotografie: Tiskové materiály UID Architects, fotograf Koji Fujii

Obytná plocha je tvořena kaskádově navazujícími podlažími, která od sebe odděluje vždy několik schůdků. Nejvýše položené jsou pokoje a ložnice majitelů, jejichž podlaha zároveň slouží coby strop v garáži. Na stejné úrovni je také sociální zázemí. O pár schůdků níž je poté kuchyně a jídelna, která se rozevírá do nejníže stojícího obývacího pokoje. Ten sousedí s menší terasou a zahradou.

Architekti:UID Architetects
Realizace:2021
Lokalita:Nagano, Japonsko

Galerie

Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií

Jak se vám líbí tato moderní japonská architektura?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články