Velikonoční beránek se často nepovede kvůli banální chybě. Důležité je zvolit kvalitní tuk a nepřehnat to s moukou

Velikonoční beránek je sladká pochoutka, bez které si většina lidí neumí Velikonoce představit. Jak na to, aby beránek vypadal opravdu jako beránek.

i Zdroj fotografie: Paulo O / Creative Commons / CC BY
                   

Pečení velikonočního beránka je tradicí nejen u nás, ale také v Americe, kde na rozdíl od našich končin dávají přednost beránkovi politému extra vrstvou polevy. Naše hospodyňky beránka obvykle jen pocukrují moučkovým cukrem a převážou hezkou mašlí, čímž vyniknou všechny beránkovy rysy.  

Kvalitní tuk je polovina úspěchu 

Správně upečeného velikonočního beránka dosáhneme jen s použitím dvojdílné formy na pečení. Výsledkem bude trojrozměrný beránek ze sladkého těsta, který podle tradice drží na velikonočním stole čestné místo. Aby byl váš beránek opravdu chloubou velikonočního stolu, měli byste se vyvarovat několika chyb, které mohou celou práci s pečením pokazit.  

Největší chybou, které se můžete při pečení beránka dopustit, je nedostatečně připravená dvojdílná forma. Pamatujte na opravdu důkladné promazání všech záhybů formy. Použijte k tomu ten nejkvalitnější tuk na pečení, nikoliv olej, máslo, či dokonce margarín. Jen tak půjde beránek z formy opravdu dobře vyklepnout a jeho rysy budou dobře zřetelné. Pokud plánujete zdobit beránka tekutou polevou, máte práci o něco lehčí. Pod polevu se totiž některé nedostatky při pečení dají dobře schovat.  

Mouky do formy ani moc, ani málo 

Stejně důležité jako správné vymazání formy, což se mimochodem dělá nejlépe obyčejným štětcem, je také vysypání formy moukou. Forma na pečení velikonočního beránka chce opravdu důkladně vysypat, nikoli jen jemně poprášit. Nejlepším způsobem, jak dostat mouku do všech záhybů formy, je mouku do ní nasypat a pak silně třást, dokud se nedostane do všech skulin. Ve formě by nemělo zůstat jediné lesklé místo od tuku. Ovšem pozor na přebytečnou mouku, zbavte se jí, než nalijete těsto do formy. 

Velikonoční beránek iZdroj fotografie: Depositphotos

S tímto postupem se velikonoční beránek určitě podaří. Nezapomeňte se s ním pochlubit na vašem prostřeném svátečním stole. Velikonoční beránek totiž patří k Velikonocům stejně jako pomlázka nebo malované kraslice. Dejte si tak na jeho provedení záležet a zpříjemněte si Velikonoce, svátky jara

Jak pečete velikonočního beránka vy?

Zdroj: Mashed
Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články