Správné použití alobalu může ušetřit spoustu času | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Používáte alobal správně? Každá strana má jiné využití. Nechybujte, ať si jídla takovou maličkostí nezkazíte

Používáte alobal správně? Každá strana má jiné využití. Nechybujte, ať si jídla takovou maličkostí nezkazíte

Alobal je skvělým pomocníkem v každé kuchyni. Musíte jej ale umět používat, protože špatnou použití alobalu může zkazit jídlo.

alobal
Zdroj fotografie: Depositphotos

Alobal je jedním ze základních vybavení v každé kuchyni, jeho použití ale není tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Špatným použitím alobalu si můžete úplně zkazit celý pokrm. Tento přes sto let starý vynález má totiž dvě strany, a každá je určena na něco jiného. Pokud jej nebudete používat správně, může alobal úplně pozbýt funkčnosti.

Jedna teplo propouští, ta druhá jej odráží

Každý si při používání alobalu jistě všiml, že jedna z jeho stran je lesklá a druhá má spíše matný odstín. Tento rozdíl je dán rozdílnou úpravou a každá strana má své vlastní použití a vlastnosti. Dříve používaný staniol takové vlastnosti neměl. Alobal se používá zejména na balení potravin, nezanechává na jídle žádnou pachuť a nepropouští vodu ani mastnoty. Při balení jídla ale správné použití alobalu nehraje roli.

alobal spravne pouziti 1
Zdroj fotografie: Depositphotos

Daleko důležitější je všímat si stran alobalu při pečení. Lesklá strana teplo odráží, zatímco ta matná jej propouští. Dávejte tedy pozor, aby jste při pečení v alobalu měli lesklou stranu vždy na vnitřní straně. Na pečené brambory v alobalu budete čekat mnohem déle, pokud lesklou stranu otočíte dovnitř. Naopak, pokud chcete udržet jídlo teplé, zabalte jej do alobalu naopak. Stejný princip lze použít i v případě, že chce vychlazený pokrm udržet co nejdéle teplý.

alobal spravne pouziti 3
Zdroj fotografie: Depositphotos

Alobal má však i další skvělé vlastnosti. Pokud jej například nastříháte na proužky a zakopete do záhonku, zaručeně odpudí všechny škudce. Teplo odrážející alobal můžete použít také při sázení a dopřát tak semínkům v zemině dostatek tepla při klíčení. Alobal také prodlouží životnost ovoce, pokud je do něj zabalíte a vložíte do lednice. V případě nouze můžete pomocí alobalu provizorně nabrousit také nůž nebo nůžky.

Jaké zajímavé využití alobalu znáte a používáte vy?

Zdroj: The Spruce