Když se dům přizpůsobí okolí, a ne naopak: Čtyři samostatně stojící pavilony, které tvoří celek

Panenská příroda v Mexiku vytvořila originální kulisy pro stavbu moderního domu. Ten bylo vzhledem k topografii krajiny potřeba rozdělit rovnou na čtyři jednotlivé pavilony.

Dům v Torón výhled i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza
Dalších 14 fotografií
Dalších 14 fotografií
                   

Ačkoliv je projekt domu v Torón již druhý v pořadí, bylo k němu nutné přistupovat individuálně. Chráněná krajina v přírodní rezervaci byla upřednostněna a dům byl architekty z architektonické společnosti IUA Ignacio Urquiza Arquitectos odpovídajícím způsobem přizpůsoben. Výsledkem je komplex celkem čtyř oddělených budov propojených schodištěm. Sofistikovaný projekt vznikal dlouhé tři roky.

Ochrana přírody na prvním místě

Důvodem delší realizace bylo ne úplně tradiční prostředí, a to v mexické přírodní rezervaci El Torón. Přes 30 hektarů je zde zasvěceno ochraně fauny a flóry, a to včetně azurového pobřeží Oaxaca. Cílem architektů bylo, aby dům do tohoto divokého prostoru džungle co nejvíce zapadl a harmonicky s ní splynul. Jeho obyvatelům pak měl poskytovat každodenní kontakt s krajinou kolem.

Dřevěný dům noc

Ukázka experimentální architektury: Dům je z 90 % dřevěný. Všechny místnosti propojuje dlouhá terasa

Dům v Torón byl stavěn s maximálním možným ohledem na krajinu. Drtivá většina stromů, které bylo nutné odstranit kvůli stavbě domu, byla pouze přesazena a nyní tvoří přirozené hranice mezi jednotlivými pavilony umístěnými v souladu s topografií kopcovitého terénu. Veškerý materiál, převážně lokálního charakteru, sem byl dopraven za pomoci úzkého přívěsu a čtyřkolky, aby nebyly narušeny přístupové cesty a vyhlídkové trasy. Materiály byly posléze šetrně ošetřeny a zpracovány tak, aby vynikl jejich primární účel.

Bydlení v souladu s krajinou

Všechny čtyři „domky“, jež tvoří komplex domu v Torón, mají pouze jednu pevnou stěnu, zbývající strany jsou otevřené směrem ven. Tím dochází k automatickému prodloužení obytných prostor až do džungle. Primární je zde největší a rovněž nejvýše postavený pavilon, jemuž bylo přiřknuto společné zázemí. Je zde široká venkovní terasa se zastřešením sloužící jako jídelna, která se na jednu stranu rozpíná až do korun stromů, na straně druhé pak přechází do kuchyně. Za ní je vnitřní obývací pokoj, jenž souvisle pokračuje do terasy s posezením a bazénem.

Dům v Torón schodiště iZdroj fotografie: Tiskové materiály IUA Ignacio Urquiza Arquitectos, fotograf Estudio Urquiza, Ignacio Urquiza

Jednotlivé menší pavilony tvoří soukromé pokoje. V nich je kromě zázemí pro klidný spánek i koupelna. Všechny tři pokoje jsou pravou stranou natočeny do zálivu, zatímco ta přední nabízí výhled do džungle. Vybavení všech modulů bylo vybíráno s ohledem na udržitelnost a životní prostředí s tím, že použité materiály byly dopravovány opět z místních zdrojů. Právě díky důrazu i na takové detaily celá stavba působí velmi vzdušným dojmem a přirozeně zapadá do krajiny.

Architekti:IUA Ignacio Urquiza Arquitectos
Realizace:2021
Lokalita:Mazunte, Mexiko

Galerie

Dalších 14 fotografií
Dalších 14 fotografií

Jak se vám líbí rozdělení jednoho domu do několika menších?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články