Dům měl zapadnout do historického centra, a zároveň vnést do okolí trochu moderna. Vyrostlo tak něco speciálního

Cílem bylo vystavět dům, který zapadne do historického centra města. Architektům se podařilo propojit minulost s přítomností a dali vzniknout jedinečné stavbě.

dům v historickém centru města i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
Dalších 20 fotografií
Dalších 20 fotografií
                   

Architekti studia FIGR Architecture & Design měli nelehký úkol. Rodinný dům museli naprojektovat a vystavět tak, aby splňoval přísné podmínky pro výstavbu v historickém centru. Podle webu ArchDaily se jim podařilo na velmi skromném pozemku o rozloze 175 m² vytvořit útulné a velmi moderní zázemí pro celou rodinu. V celé stavbě se odráží bohatství daného místa a kultury. Nikdy by mě nenapadlo za takovými vraty hledat tak krásné místo.

Experiment s místem a prostorem

Od tradičních staveb nacházejících se na předměstí Melbourne se tato realizace markantně liší. Jedná se o pokus, jak pojmout bydlení z nového úhlu pohledu a využít k výstavbě i rozlohou menší pozemky, podobně jako v případě vertikálního domu, o kterém jsme psali již v dřívějším článku na Adbz. Jedinečné uspořádání tohoto rodinného domu nabízí potenciál pro budoucí adaptace při plánování městské výstavby.

Dvě propojené samostatné jednotky

I na tak malé ploše dokázali architekti vybudovat dům, ve kterém se nacházejí dvě samostatné jednotky, které vzájemně sdílejí jen kuchyň a jídelnu. Mohou v něm tak žít společně dvě generace, aniž by si vzájemně překážely nebo narušovaly svůj osobní prostor. S důrazem na utužení rodinných vztahů byl postaven i přízemní dům, o němž jsme psali dříve na stránkách Adbz.

dům v historickém centru města iZdroj fotografie: Tiskové materiály FIGR Architecture & Design, fotograf Tom Blachford
Interiér malého domku v historickém centru města

Design se v jednotlivých částech liší 

Vnitřní část domu je laděna v přírodních tónech tmavého dřeva s šikovně vybranými doplňky dotvářejícími její útulnou a příjemnou atmosféru. Druhou část naproti tomu tvoří světlejší barvy a betonové prvky, které se podle webu Prima Living dají v domácnosti využít mnoha způsoby. Tento kontrast vzájemně propojené části odděluje na samostatné funkční celky sbíhající se do kuchyně a jídelny, která tvoří srdce celého domu.

Využití přirozeného světla

Pečlivě rozmístěná okna a průhledy slouží nejen jako estetický prvek, ale zároveň jsou velmi funkční. Do objektu přivádí velké množství přirozeného světla a dotváří rozmanité nálady i atmosféru v celém domě včetně přechodů mezi jednotlivými částmi. Propojení interiéru s exteriérem skrz okna je pro mnoho lidí stále důležitější, jak potvrzuje i naše čtenářka Alice V. z Bilína: „Miluju přirozené světlo a neumím si představit bydlet v tmavém a stísněném domě bez velkých oken a prosklených dveří.“

Architekti:FIGR Architecture & Design
Plocha:106 m²
Realizace:2021
Lokalita:Richmond, Austrálie

Galerie

Dalších 20 fotografií
Dalších 20 fotografií

Jak se podle vás tato stavba povedla?

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Zobrazit další články