Klient měl dva požadavky: Chtěl dům a zároveň místo, které mu umožní pečovat o obří pozemek. Vznikly proto 2 budovy, které se doplňují

Požadavek klienta zněl jasně a výsledek předčil jeho očekávání. Dvě oddělené stavby tvoří dokonalé zázemí s prostorem umožňujícím hospodaření na velkém pozemku.

stavby na rozlehlém pozemku i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií
                   

Před 25 lety bylo toto místo prázdné a zarostlé plevelnými rostlinami i náletovými dřevinami. Za ty roky však majitel o celých 7 hektarů pečlivě pečoval a vytvořil na pozemku atraktivní a rozmanitou krajinu, v níž se podle webu ArchDaily podařilo architektům ze studia Studio Onu vytvořit útulný rekreační dům a stodolu ve stejném stylu.

Příležitostné útočiště

Cílem architektů bylo vytvořit stavbu, která bude odrážet všechen čas a péči, které majitel svému pozemku věnoval. Důležité bylo vytvořit prostor pro uložení veškerého nářadí a strojů, které často využívá, a zároveň zázemí pro celou rodinu. Ideálním řešením tedy bylo postavit dvě samostatné stavby, podobně jako v případě samostatně stojících pavilonů, o nichž jsme psali v dřívějším článku na Adbz.

Centrální prvek tvoří ohniště

Obě stavby vzájemně propojuje kulaté ohniště nacházející se v jejich středu jako srdce domova. Z každé místnosti domu vede výhled právě na tento prvek, kolem něhož se točí celý život. Za ním se pak rozléhá obrovský kus pozemku, který svou přirozenou divokostí kontrastuje s umělecky vybudovanými stavbami, a přesto vzájemně tvoří přirozenou harmonii.

stavby na rozlehlém pozemku iZdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Onu, fotografka Martyna Rudnická
Obývací pokoj s výhledem na pozemek

Důraz na ekologii

Největší množství materiálů pochází z lokálních zdrojů, podobně jako při výstavbě domu, o němž jsme psali již dříve na stránkách Adbz. Konstrukce je vytvořena z borovicového dřeva pro jeho trvalost a odolnost, což potvrzují i informace webu LesyČR. Veškeré použité cihly pocházejí z místní cihelny a jejich barva ladí s půdou, která je typická pro danou oblast.

Na výstavbě domu se podíleli především místní řemeslníci, kteří jsou známí svou šikovností. Podíleli se zejména na tvorbě kovových okenic. Místní zedník se postaral o vzor na fasádě obou staveb. Jejich vzájemnou spoluprací vzniklo jedinečné dílo, které spojuje moderní architekturu s tradičními motivy, které jsou opět více aktuální, jak potvrzuje i naše čtenářka Helena S. z Jičína: „Moderní střídmé motivy jsou elegantní, ale mnohem útulněji na mě působí tradiční stavby, které mají mnohem větší kouzlo.“

Architekti:Studio Onu
Plocha:100 m²
Realizace:2022
Lokalita:Nowa Wieś Lęborska, Polsko

Galerie

Dalších 19 fotografií
Dalších 19 fotografií

Jak se líbí tyto stavby vám?

Zdroj: Studio Onu
Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Zobrazit další články