Byt z komunismu přestavěný v moderním stylu. Koncepce jedné místnosti poskytla dostatek prostoru s dominantou kuchyně

Starý komunistický byt přestavěli na moderní bydlení. Jednolitý prostor rozdělili pomocí přepážek, čímž vytvořili vzájemně propojené, přesto oddělené funkční bloky.

komunistický byt i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
                   

Malý pražský byt z konce 60. let minulého století ještě doposud nikdo nerekonstruoval. Architekti studia Papundekl Architects však přišli s projektem, jak starý komunistický prostor proměnit v moderní a útulné bydlení. Podle webu ArchDaily je dominantou především lodžie, jež se táhne celou jeho východní stranou. Bydlení v takovém bytě musí být díky štědrému a provzdušněnému prostoru opravdu příjemné.

Celý prostor propojili

Realizace začala tím, že se odstranily veškeré původní příčky, které tvořily jednotlivé místnosti v bytě. Tím vznikl velký prostor, s nímž se dalo libovolně nakládat. Namísto malých místností vznikly tři jednotlivé funkční bloky s daným způsobem využití, podobně jako v případě bytu s knihovnami, o němž jsme psali již dříve na adbz. Díky tomu dochází k lepšímu prostupu přirozeného světla do všech částí bytu.

Koupelna skrytá v boxu

Jeden funkční blok nebo box je vyhrazen čistě pro sociální zázemí. Nechybí v něm sprchový kout, umyvadlo, toaleta ani automatická pračka. Jeho vnější strana navazuje na kuchyň, a proto ke koupelně přiléhá mikrovlnná trouba, lednice a police s úložným prostorem. Zároveň tento blok poskytuje další prostor, jejž lze využít jako šatnu pro uschování oblečení.

komunistický byt iZdroj fotografie: Tiskové materiály Papundekl Architects, fotograf Alex Shoots Buildings
Rekonstrukce starého komunistického bytu vytvořila jednolitý prostor oddělený funkčními bloky

Použitý recyklovaný materiál

Hlavní prvky v bytě tvoří recyklované desky Packwall, k jejichž výrobě slouží podle informací na webu ČeskéStavby především nápojové kartony. Použití těchto desek v kuchyni je nejen velmi funkční, ale zároveň estetické řešení, protože svou barevnou mozaikou vytváří příjemný kontrast k jinak šedě laděnému prostoru. Desky Packwall se navíc skvěle hodí i pro náročnější části nábytku a práce s nimi je velmi jednoduchá.

Byt podle životního stylu majitele

Velká obliba ve vaření přiměla architekty vytvořit kuchyň tak, aby se stala centrálním bodem celého prostoru. Zároveň je v bytě zakomponován pracovní prostor sloužící současně i jako výtvarný ateliér. Prosklení východní a západní stěny dodává bytu pocit volnosti a svěžesti. Důležitost správné orientace oken si uvědomuje stále více lidí, jak potvrzuje i naše čtenářka Viola S. z Břeclavi: „Přestěhovali jsme se z malého tmavého bytu do domu s velkými jižními okny a rozdíl je opravdu znatelný. Každý den si užíváme sluníčko, které nám proudí do domu.“

Architekti:Papundekl Architects
Plocha:57 m²
Realizace:2022
Lokalita:Praha, Česká republika

Galerie

Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií

Jak se líbí tato rekonstrukce starého bytu vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Zobrazit další články