Rajčata nepopraskají díky metodě dvojitého zalévání
Střapaté keříky obalené rudými šťavnatými plody jsou evergreenem českých zahrad. Aby úroda byla podle vašich představ, pozor na škůdce, choroby a na způsob zalévání.
Rajčata jsou jedním z hitů, který pravidelně boduje u českých zahrádkářů. Dají se pěstovat ve skleníku, na záhonu, ale třeba i v truhlíku na balkoně. Lahodné a šťavnaté plody obsahují spoustu vitamínů, železa i draslíku, takže jsou vděčnou surovinou v teplé i studené kuchyni. I naprostý začátečník péči o tyto teplomilné rostliny hravě zvládne. Rajčata potřebují v podstatě jen dvě klíčové věci, aby bezproblémově prosperovala.
Za pukliny může špatná zálivka
Radovat se z bohaté úrody rajčat budete, když rostlinám zajistíte dostatek tepla a zálivky. Je dobré jim dopřát i výživu. Počítat musíte i s tím, že se jim nevyhýbají choroby a škůdci. Rajčata napadají virózy, bakteriální nemoci, houby a nebezpečná plíseň bramborová, jež rychle zničí nadzemní části rostliny i plody. Mrzuté rovněž je, když se na rajčatech, která si pečlivě „pipláte“, objeví mšice, molice, slimáci, svilušky nebo třásněnky.
Na nemoci i škůdce většinou zabírá chemická ochrana, ale skvěle fungují i babské recepty. Pěstitele ale často trápí také kvalita plodů. Přesněji řečeno, že rajčata jsou popraskaná. To však nemají na svědomí žádné choroby ani škůdci. Za popraskání plodů mohou totiž zahrádkáři. Přestože pečovat o rajčata není složité, neměli byste podceňovat správný způsob zalévání. Tedy v případě, že se při sklizni chcete kochat krásně lesklými rajčaty bez nežádoucích nedokonalostí.
Praskliny přilákají houby a bakterie
Při zalévání rostlin a keříků rajčat je třeba dbát zvláštní opatrnosti. Na kvalitě zálivky závisí, zda plody popraskají, či nikoliv. A nejen to. Když nebudete dodržovat doporučený postup, můžete klidně přijít i o celou úrodu. Základem je, abyste půdu nikdy nenechali příliš vyschnout. Jakmile se to stane a budete to chtít napravit tím, že to rostlinám vynahradíte opravdu pořádnou dávkou zálivky, uděláte největší chybu.
Rostliny se totiž nedokážou vyrovnat s nadměrným přísunem vody a dochází k popraskání plodů. Když je pukliny naruší, otevře se tím cesta pro bakterie a houby. Aby k tomu nedošlo, je nezbytné rajčata zalévat pravidelně a s rozumem. Zkušení zahrádkáři doporučují používat metodu dvojího zavlažování. To znamená, že část zálivky aplikujete ke keříku a následně vyčkáte zhruba 2 až 3 hodiny. Teprve pak rostlině dopřejete zbytek dávky zálivky. Tak popraskání rajčat spolehlivě předejde.