Nenechte své jahodníky zežloutnout a zachraňte své keříky, dokud je čas. Někdy pomůže i kyselina citronová
Nepropadejte hned panice – nemusí jít o nemoc, ale i tak je potřeba rychle jednat. Jinak se totiž můžete s velkou úrodou rozloučit.

Na žluté záhonky s jahodníky, které očividně nejsou v dobré kondici, opravdu není pěkný pohled. To ale neznamená, že už je vše ztraceno a záchrana nemá smysl. Jak totiž redakce adbz zjistila, za tímhle žloutnutím listů často stojí tzv. chloróza. A to není nic jiného než úbytek chlorofylu, který rostliny potřebují ke zdravému růstu. A ten může mít víc příčin. Dobrou zprávou ale je, že s ním v naprosté většině případů dokážete něco udělat.
Co všechno může za žloutnutí?
Jak jsme předeslali, příčin může být víc, jak píše web Homes and Gardens. My se dnes zaměříme na nedostatek živin – nejčastěji železa, občas také dusíku nebo hořčíku. To všechno jsou látky, které jahodníky (a nejen ony) ke svému spokojenému životu nezbytně potřebují. Rostlina má sice vodu, ale chybí jí „potrava“ pro listy – a to je prostě špatně.
Jak poznat, co chybí?
Nemusíte provádět drahé rozbory půdy. Mnohdy vám napoví jeden jediný pohled na vaši jahodu a budete mít jasno:
- Žloutnou nejmladší listy? Pak jim podle webu Healthline chybí železo.
- Žloutnou ty starší? Zřejmě jde o nedostatek dusíku nebo hořčíku.
- Objevují se na listech hnědé skvrny, hniloba nebo deformace? Tady bude na vině houba nebo škůdci.
Co s tím dělat?
Použijte náš malý rozcestník, který vám pomůže se v problému i jeho řešení rychle zorientovat:
- Pokud to vypadá na infekci, nemilosrdně napadené rostliny vytrhejte. Zabráníte jejímu šíření dál.
- Zdravým keřům dopřejte výživu – potřebují hnojivo s mikroprvky, hlavně se železem a hořčíkem. Dejte jim ho ve formě chelátů, které rostliny dobře vstřebávají (a pomohou jim tedy nejrychleji).
- Změřte pH půdy. Pokud je příliš zásaditá (nad 7,5), rostliny nedokážou železo vstřebat, což je samozřejmě problém. V takovém případě vám pomůže slabý roztok kyseliny citronové – 1 čajová lžička na 10 litrů vody.
Nezapomeňte, že žloutnutí není u jahodníků ničím jiným než voláním o pomoc. A čím dřív zareagujete, tím větší šance je, že své rostlinky ještě zachráníte a dočkáte se krásné úrody.
udalosti247.cz
3 h
chalupari-zahradkari.cz
2 h
chalupari-zahradkari.cz
3 h
chalupari-zahradkari.cz
3 h