Jak na šťavnatá, nikoli vysušená kuřecí prsa: Kůže a doba marinování má vliv, nevyplatí se kupovat již nakrájené maso

Pokud máte rádi kuřecí maso, rozhodně byste měli vyzkoušet tyto jednoduché triky. Právě díky nim bude pokrm ve výsledku mnohem více šťavnatý a chutný.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kuřecí maso je oblíbené dietní maso, které obsahuje zdravé a zároveň lehce stravitelné bílkoviny – proto jej také mohou konzumovat jak dospělí, tak i malé děti. Pokud si jej však připravujete i vy, pak pravděpodobně víte, že bývá po uvaření většinou suché nebo dokonce „gumové“. Níže jsme proto pro vás připravili užitečné triky, které vám pomohou uvařit ta nejlepší kuřecí prsa. Díky několika změnám při jejich přípravě bude maso ve výsledku krásně šťavnaté a mnohem více chutné.

Nejdůležitější je výběr masa

Chcete-li si uvařit šťavnatá a chutná kuřecí prsa, neměli byste v supermarketu kupovat již nakrájené kousky. Ty totiž většinou zůstávají v regálech delší dobu, což může vést k jejich vysušení už v syrovém stavu. Abyste se tohoto problému vyvarovali, měli byste ideálně zakoupit celé kuře a naporcovat si ho sami.

Pokud se však nechcete trápit s celým kuřetem, další vhodnou možností jsou kuřecí prsa s kostí a kůží na jedné straně. Poté je také důležité kuřecí maso vařit s kůží, protože tak si zachová uvnitř šťavnatost. Mimo to kůže poté půjde mnohem snadněji odstranit. 

Proč nechat kůži

Dalším užitečným trikem při vaření kuřecích prsou je opékat je na pánvi s kůží. Tím se změkčí vlákna a maso nebude po pečení tolik gumové. Mimochodem, pokud chcete kuřecí prsa nakrájet na menší porce, nezapomeňte je naříznout napříč.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Díky tomu bude maso mnohem měkčí, bude se lépe krájet nožem a při konzumaci snadněji žvýkat. V případě, že chcete prsa podávat jako hlavní jídlo, rozhodně byste neměli zapomínat na vhodnou marinádu. Dobře se osvědčila směs rostlinného oleje (nebo majonézy), sójové omáčky, koření na kuře, papriky a mletého česneku. 

Grilování a příprava masa na salát

Pravděpodobně víte, že čím déle se maso marinuje, tím je nakonec měkčí. Kuřecí prsa však nejsou vepřové ani hovězí maso, a proto je nemusíte nechávat v marinádě přes noc. Stačí 1 až 1,5 hodiny při pokojové teplotě nebo 2-3 hodiny v lednici. Při grilování a pečení je pak velmi důležitá rychlost přípravy – měli byste to zvládnout co nejrychleji, jinak bude maso přesušené.

Jakmile ho pak položíte na gril nebo pánev, měli byste jej smažit asi 5-6 minut z každé strany (v závislosti na tloušťce kusu). Při pečení pánev také dobře zahřejte, aby se povrch masa ihned začal smažit a neunikla ani kapka šťávy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co se týče přidávání kuřecího masa do salátů, pak existuje další užitečný trik, díky kterému bude váš pokrm naprosto lahodný. Stačí hodit kousky nakrájených prsou do vroucí vody, přidat cibuli, bobkový list, sůl a koření a nechat ingredience 10 minut vařit. Pak vypněte oheň a přikryjte hrnec pokličkou – takto připravené kuřecí maso bude ve výsledku neuvěřitelně křehké a měkké. Při pečení je pak lepší použít obal nebo fólii než otevřenou nádobu (díky tomu zůstane veškerá šťáva uvnitř a vsákne se do masa).

Nyní vašim pokrmům již nikdo neodolá 

Díky těmto užitečným trikům bude vaše kuřecí maso při příštím vaření naprosto chutné a šťavnaté. Stačí udělat několik malých změn při jeho přípravě a překvapíte celou svou rodinu nebo návštěvu, která k vám zavítá. Je to přitom tak jednoduché. 

Jak připravujete kuřecí maso vy?

Zdroj: TheKitchn
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články