Aby dům příliš nevyčníval, bylo potřeba napodobit ducha místních statků: Prolnutí architektury minulých století s tou moderní

Při zadávání projektu bylo hlavním cílem propojit minulost se současností, a vytvořit tak moderní rodinný dům, který dokonale zapadne do konceptu místních statků.

dům na způsob statku i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Jelikož se nemovitost nachází v přírodním parku Vexin, který leží nedaleko Paříže a známých historických vesnic jako Giverny, La Roche Guyon a Villarceaux, musela být při její rekonstrukci dodržena striktní pravidla. Podle specifických architektonických požadavků na Frank Salama Atelier d`Architecture a pravidel ochrany přírodního parku musel dům ve finále splynout s duchem okolních místních statků, a nenarušit tak celkový dojem dané oblasti.

Historie se spojila s přítomností

Při pohledu z ulice dům působí jako podlouhlá kamenná stavba s horizontální prosklenou plochou, jako jedinou známkou moderních prvků. Fasádu tvoří dvě kamenné zdi, z nichž jedna kopíruje svah ulice, zatímco druhá sleduje její rovinu. Garážová vrata a skromně vypadající vstupní dveře jsou pravým opakem toho, jak dům vypadá ze dvorku.

Tradiční vzhled v moderním pojetí

I když z jedné strany vypadá dům jako statek z minulého století, jeho druhá strana je pravý opak. Kamenné zdi zde vystřídaly čisté bílé plochy s velkými okny doplněné o dřevěné prvky. Převážná část obytného domu se nachází ve spodním patře a je uzpůsobena i lidem se sníženou pohyblivostí. Půdorys ve tvaru L spojuje prosklená galerie, která do domu přivádí více přirozeného světla.

dům na způsob statku iZdroj fotografie: Tiskové materiály Frank Salama Atelier d`Architecture, fotograf Hervé Abadie

Dům v souladu s přírodou

V křídle se šikmou střechou se nachází ložnice a koupelny. Tato část lze vidět z cesty. Druhé křídlo je z ulice neviditelné a má plochou střechu. V něm je útulně a prakticky zařízená jídelna, kuchyň a obývací pokoj, ze kterého se naskýtá výhled na svah. Skrz prosklenou plochu dochází k propojení domu s okolní přírodou a životu v souladu se střídáním ročních období.

Teplé a příjemné prostředí

Použité materiály i celková kompozice se podílejí na energetické úspornosti. Svou polohou je stavba orientována na jih a západ a díky izolačním materiálům dochází jen k malým tepelným ztrátám. V celém domě je také vedené podlahové vytápění, které rodině zajišťuje teplo a pohodlí i v chladných dnech zimního období, a zabudovaný krb.

Architekti:Frank Salama Atelier d`Architecture
JUNG, Duravit, Bazar de l’éléctricité, Cinna, Foscarini, M Design, PMC Marbrerie, Tectona, Tectona, Wever & Ducre, ETCR, Atelier Hellot, Mollea
Realizace:2021
Lokalita:Villers-en-Arthies, Francie

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Jak se líbí tato kombinace vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Zobrazit další články