Dostaňte pod kontrolu prskající olej při smažení | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Pění a prská vám olej při smažení? Hospodyňky radí 4 způsoby, jak ho zkrotit – stačí i kousek chleba

Pění a prská vám olej při smažení? Hospodyňky radí 4 způsoby, jak ho zkrotit – stačí i kousek chleba

Pokud se vám stane, že vám začne prskat při smažení olej, nemusíte se před ním začít schovávat. Můžete ho jednoduše dostat pod kontrolu.

penici olej panev
Zdroj fotografie: iStock

Když chcete smažit mokrou nebo ještě trochu zmrzlou věc, pěnění a prskání oleje se zkrátka nevyhnete. Další chyba je však taková, že chcete použít olej, na kterém jste už někdy smažili. V tomto případě také začne pěnit. Jenže tyto suroviny jsou v dnešní době opravdu drahé, takže mnoho lidí nemá na výběr a je pro ně výhodné smažit vícekrát na stejném oleji. Jak se tedy zbavit pěnění a prskání?

1) Chléb nebo sůl

Pokud váš olej začne hodně pěnit a prskat, měli byste prvně sáhnout po obyčejném krajíci chleba. Ideálně by měl být sušší, protože ten bude fungovat úplně nejlépe. Jednoduše ho vložte do oleje a nechte ho v něm během procesu smažení. Rozhodně chleba však nerozkrajujte, to by tento účinek mohlo narušit.

smazeni olej
Zdroj fotografie: Depositphotos

Další oblíbená rada mnoha hospodyněk je přidat do prskajícího oleje sůl. Možná se vám tomu nebude chtít věřit, ale ve chvíli, kdy začíná pěnit a prskat, do něj nasypete trošku soli, během chvilky to přestane. Je to naprosto skvělé řešení, protože takovou sůl má doma naprosto každý, takže po ní vždy můžete sáhnout.

2) Korková zátka a studený olej

O dalším triku jste možná ještě neslyšeli, ale říká se, že když dáte do pěnícího oleje korkovou zátku, okamžitě se tuk uklidní. Opravdu to stojí za vyzkoušení, můžete tím akorát získat. Pokud žádný z těchto triků nezabral a olej stále pění, určitě je třeba ho trošku zchladit. Není nic jednoduššího, než do rozpáleného oleje přidat trošku studeného. Tím se pěnění na chvíli zklidní.

Co proti prskajícímu oleji děláte vy?

Zdroj: TheSpruce