Louskání ořechů bude snazší díky slané vodě. Skořápka jejím působením trochu povolí

Louskání vlašských ořechů nemusí být tak náročné, jak si mnozí myslí. Stačí na to jít chytře, a to pomocí slané vody, díky které bude jejich skořápka povolnější.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ačkoliv mám vlašské ořechy velmi rád, často mi dělala problém jejich skořápka, se kterou jsem musel bojovat, abych je otevřel – mnohdy nepomohlo ani kladívko nebo klasický louskáček, kterým by to mělo jít jako po másle. Naštěstí jsem však nedávno při prohlížení polského webu Smakosze narazil na úžasný trik, díky kterému vám to půjde levou zadní a bez jakékoli újmy. K pohodlnému otevření těchto lahodných plodů přírody budete potřebovat pouze vodu se solí a chvíli vašeho času, již během hodiny budou povolnější. 

Vlašské ořechy a jejich loupání 

Vlašské ořechy jsou velmi chutná potravina, kterou lze použít k přípravě mnoha lahodných dezertů, salátů a jiných pokrmů, nebo si je vychutnat samotné například u filmu. Kromě toho nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidské zdraví, a to zejména co se týče lepší činnosti mozku, krásnější pokožky a podpory kardiovaskulárního systému, což dokládá i web Health. Jak ovšem pravděpodobně sami víte, často může být velkým problémem jejich louskání, které vyžaduje mnoho síly a trpělivost. Naštěstí ale existuje trik, jak na to jít snadno. 

Tato lahodná potravina se podle mě hodí skoro ke všemu, a proto je dobré vědět, jak ji snadno a efektivně vyloupnout ze skořápky a ušetřit si tak čas. Jelikož se však jedná o velmi tvrdou potravinu, budete na to muset jít chytře a využít sílu pomocníků, které již pravděpodobně máte ve své kuchyni – postačí obyčejná sůl s čistou vodou. Metoda je velmi jednoduchá, stačí si připravit směs těchto dvou ingrediencí, ponořit do ní tyto lahodné plody přírody a již po krátké době je budete moci rychle a bez jakékoliv újmy otevřít. 

Ořechy půjdou snáze rozloupnout díky slané vodě 

Aby byla metoda co nejúčinnější, stačí do vhodné misky nalít vodu a přidat 5 čajových lžiček soli. Tekutinu pořádně promíchejte, poté do ní vložte ořechy a nakonec ji přikryjte talířem a nechte alespoň hodinu stát. Po uplynutí této doby vyjměte plody z vody, vezměte si nůž a jemně je rozlomte – skořápky rozhodně nevyhazujte, nedávno jsme na adbz psali, jak je můžete zužitkovat jako silné přírodní hnojivo. Jsou totiž stejně jako samotné ořechy plné vitamínů a minerálů, které vaše rostliny jistě ocení. 

Vlašské ořechy na stole iZdroj fotografie: Depositphotos
Vlašské ořechy otevřete mnohem snadněji díky slané vodě

Jakmile tuto metodu jednou vyzkoušíte, již nikdy vám nebude dělat otevírání ořechů žádný problém. Slaná voda velmi účinně změkčí tvrdé skořápky a umožní jejich snadnější rozlousknutí, čímž vám ušetří spoustu času. Existují i další užitečné metody, kterými si můžete pomoci, dle webu Delishably si můžete pomoci použitím mrazu. Aby vám šly vlašské ořechy lépe otevřít, můžete je vložit zabalené v sáčku do mrazáku a nechat několik hodin uležet. Poté to bude díky chemické reakci taktéž mnohem jednodušší. 

Zmrazovací metoda

Použití mrazáku k rozlousknutí vlašských ořechů závisí na chemické reakci s vodou, která se mění z kapaliny na pevnou látku. Jednoduše plody uložte do plastového sáčku, ten pořádně uzavřete a poté vložte na několik hodin do spotřebiče. Voda přítomná v plodech během této doby zamrzne, což v důsledku způsobí rozpínání a následné půlení skořápek. Tato metoda funguje dobře zejména pro ořechy určené k pečení nebo vaření, protože budou v důsledku měkčí, což nemusí být tak dobré pro jejich samotnou konzumaci (stejně tak varujeme, že nemusí být tolik chutné). 

Jak se tyto jednoduché metody osvědčily vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články