Krájení cibule bez jediné uroněné slzy: K úspěšnému uskutečnění je třeba brousek a tekoucí voda

Krájení cibule může být nepříjemné kvůli slzení očí, ale my pro vás máme snadný trik, který minimalizuje uvolnění štiplavých par z cibule.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Krájení cibule může být velmi nepříjemné, zejména pokud potřebujete zpracovat velké množství. Během krájení se často dostanete do situace, kdy vám začnou slzet oči a cítíte brnění. Tento nepříjemný efekt je způsoben enzymem obsaženým v cibulové šťávě. Šťáva uvolňuje páry, které dráždí oči a způsobují slzení. Existuje však několik triků, jak tomu předejít.

Jak zabránit slzení?

Jedním z běžných triků je chlazení cibule v mrazáku nebo zapálení svíčky u prkénka, což má za cíl omezit uvolňování štiplavých látek obsažených v cibuli. Avšak mnoho kuchařů tvrdí, že klíčové je použití ostrého nože. Důvodem je skutečnost, že tupý nůž poškozuje buňky cibule a způsobuje intenzivnější uvolňování cibulových par.

Opravdu ostrý nůž

Tuto teorii jsme se rozhodli otestovat v praxi. Experimentovali jsme se třemi různými noži: velmi tupým, méně tupým a ostrým. S velmi tupým nožem bylo krájení cibule velmi obtížné a po chvíli jsme začali pociťovat pálení v očích a slzení. S méně tupým nožem jsme vydrželi déle, ale stále jsme začali cítit nepohodlí. S ostrým nožem jsme však dokázali krájet cibuli bez větších obtíží a bez nepříjemného účinku na oči.

Broušení nože iZdroj fotografie: Depositephotos

Ostrý nůž umožňuje provádět přesné a rovnoměrné řezy, což minimalizuje poškození buněk cibule a snižuje uvolňování cibulových par. Navíc se zkracuje doba potřebná k dokončení krájení. Pokud chcete ještě více snížit riziko slzení očí, můžete pravidelně namáčet ostrý nůž do studené vody.

Takže pokud chcete krájet cibuli bez slz, je klíčové používat ostrý nůž. To vám nejen ulehčí práci, ale také minimalizuje nepříjemné účinky na oči.

Znáte další triky, jak předejít slzení při krájení cibule?

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Zobrazit další články