Celočerná „stodola“, která majitelům umožňuje být uvnitř a venku zároveň: Obří dveře v obýváku plní nejdůležitější roli

Na louce v jihozápadní Francii postavili architekti domek, který čerpá inspiraci ze zemědělských stodol.

celočerná stodola i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould
Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
                   

Vzdušná a prostorná louka nabízela nepřeberné možnosti, jak s takovou plochou naložit. Majitelé se rozhodli na pozemku s minimem stínu postavit víkendovou chatu ve stylu stodoly. Ta krásně pracuje nejen s přirozeným světlem, ale především vzdušným prouděním. Mimo to interiér přízemí spojuje svět uvnitř s tím „venku“.

Prázdninový dům pro rodinu

Budova, kterou navrhli architekti LESGOURGUES, vyrostla na rozlehlém pozemku u městečka Onesse Laharie v jihozápadní Francii. Stromy tu stojí spíše na okraji plochy, a tak bylo nabíledni, aby vznikl dům, jenž bude mít vhodně zvolené odvětrávání, aniž by ale bylo nutné omezovat propojení vnitřního prostoru s tím vnějším. Architekti také nechtěli majitele ochudit o užití přirozeného světla, a proto do domu instalovali dvě velké prosklené plochy.

Dům, sloužící majitelům především jako letní byt či pro příležitostná setkávání s přáteli, má podobu velké stodoly. Zemědělská stavení tohoto typu totiž umí s vlastnostmi pozemku, který se nacházel i zde, pracovat nejlépe. Udržitelný způsob zpracování domu umožňuje majitelům jeho občasné, ale i pravidelné používání.

celočerná stodola centrální část iZdroj fotografie: Tiskové materiály LESGOURGUES, fotograf Sarah Arnould

Prosklené zdi spojují dům s okolní přírodou

Exteriér AER house je tvořen výraznými černými obklady ze dřeva. Z těch jsou i okenice na čtvercových oknech v ložnicích i ty velké posuvné, které eliminují světlo v centrální části budovy při zachování funkce proudění vzduchu. Přízemí tak poskytuje příjemnou teplotu i v horkých dnech. Celý dům lze také obejít po venkovní cestičce, nad níž je protažená střecha.

Centrální částí domu je jednoznačně vzdušná dvoupatrová místnost, ve které se nachází kuchyně, jídelna a obývací pokoj. Protilehlé stěny tohoto prostoru jsou tvořeny již zmíněnými velkými prosklenými dveřmi, čímž ho prakticky posouvají do přírody kolem domu. Z tohoto pokoje lze na úrovni přízemí přejít do velké ložnice s koupelnou a dalšího pokoje, zatímco první patro, přístupné po schodišti, pak představuje zázemí především pro hosty.

Architekti:LESGOURGUES
Realizace:2021
Lokalita:Onesse Laharie

Galerie

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií

Který prvek na této stavbě vás zaujal nejvíce?

Zdroj: LESGOURGUES
Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články