Oblíbený med Čechů je jedna velká lež. Domů si ho kupujeme všichni, teď vyplavala pravda na povrch

Med má doma pravděpodobně každý, ale víte, zda se jedná o kvalitní kus? Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v obchodech padělky.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Ačkoli by se mohlo zdát, že české produkty jsou skutečně vyráběny na domácím území, některé z nich na svých etiketách nesou nepravdivé informace. Tuto skutečnost nedávno odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekcekdyž prováděla klasickou prohlídku v obchodě „Velká Pecka“ v Praze. Jednalo se o oblíbenou značku sladkého medu, která se chlubí označením „Český produkt“ – jeho původ je však naprosto rozdílný.  

Pozor na tuto značku medu 

Když inspekce zavítala do oblíbeného obchodu Velká Pecka, zaměřila se na kontrolu medu s názvem „Med včelka květový“ o hmotnosti 0,95 kilogramů a s referenčním číslem 24-000115-SZPI-CZ. Tento produkt se chlubí tím, že obsahuje pouze směs medů z České republiky nebo zemí Evropské unie, což by také mělo odpovídat jeho kvalitě. Během pylové analýzy však bohužel vyšlo najevo, že výrobek byl z regionu Čína.

Med byl tedy jiného geografického původu, než bylo uvedeno na obalu, což je podle serveru PotravinyNaPranýři velký přestupek, kterým se nyní zaobírají patřičné úřady. Ačkoli se distributor nevyjádřil k tomu, zda by si měli lidé dělat obavy, inspekce varuje každého, kdo má tuto značku medu doma. Přestože výrobek nemusí být zdraví nebezpečný, uvedené informace na obalu neseděly, takže jej raději vraťte do obchodu či zaměňte za nový.

Med včelka iZdroj fotografie: SZPI
Oblíbený český med je jeden velký podfuk.

Zdravotní přínosy medu  

O sladkém medu je již odpradávna známo, že nabízí řadu zdravotních přínosů, jako například podporu trávicího traktu, zmírnění bolestí hlavy, lepší spánek či dokonce snadnější shazování kil. Vždy se však při jeho výběru zaměřte na jeho složení, aby neobsahoval žádné přidané cukry a byl stoprocentně bio. Jen tak vám poskytne maximální účinky a jeho chuť bude taková, jaká má být. Na webu adbz jsme také psali o typických chybách při skladování medu

Jak často jíte med vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články