Koření obsahovalo potravinu, která může být nebezpečná, a přitom nebyla uvedená na obalu: Není to ojedinělé
Když etikety na potravinách selhávají: Riziko skrytých alergenů tu bohužel existuje, SZPI jednoho takového hříšníka odhalila.
Obsah článku
Potravinové alergie jsou častější než kdy jindy a špatně označený výrobek nebo neoznačený alergen může znamenat rozdíl mezi chutným jídlem a vážným zdravotním rizikem. A jeden takový případ se nedávno objevil i v našich obchodech.
Jak často se objevují skryté alergeny
Tento problém se týká zejména předem namíchaných koření a instantních potravin, které mohou obsahovat různé složky, jež nemusí být na obalu jasně uvedeny. Mnohdy jde o nechtěnou křížovou kontaminaci nebo obdobný problém. A přesně takto se nejspíš dostala jedna kořenová zelenina i tam, kde byste ji nečekali.
Celer v grilovacím koření
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nedávno objevila celer v kořenícím výrobku společnosti GASTRO – KOŘENÍ s.r.o. To by nebyl až tak velký problém – kdyby ovšem nechyběl v jeho složení. Není sice vyloženě škodlivý, ale u citlivých lidí může vyvolat závažné alergické reakce.
Jde o výrobek „Grilovací koření, kořenící přípravek sypký bez přidaného glutamátu a soli 100 g“, konkrétně o šarži 19.06.2026 s datem minimální trvanlivosti 19.06.2026. Pokud jste si tedy uvedený výrobek koupili a na celer máte alergii, raději ho vraťte nebo vyhoďte.
Ojedinělý incident? Kéž by
Případy neoznačených alergenů jsou bohužel častější, než by se mohlo zdát (stačí se krom stránek SZPI podívat třeba na pravidelné kontroly amerického úřadu FDA nebo Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA). Podle statistik výše uvedených organizací jsou ročně staženy stovky potravinářských výrobků kvůli nedeklarovaným alergenům, a to buď v důsledku nesprávného označení nebo náhodné křížové kontaminace. Jejich stránky se proto rozhodně vyplatí sledovat, můžete si tak ušetřit nepříjemné překvapení.
udalosti247.cz
13 h
udalosti247.cz
13 h
udalosti247.cz
14 h
udalosti247.cz
14 h