Prostor 108m² podkrovního bytu využili do posledního centimetru: Dominantou jsou mohutné dřevěné trámy

Tento byt byl navržen pro pár bez dětí. Oba se rozhodli přestěhovat z malého domku do historického činžáku, který se nachází v samotném srdci města.

Dyrda Fikus Architekci i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Neoddiskutovatelným rozdílem dříve nepoužívané půdy je dřevěný vazník. Množství příček, trámů a vzpěr vytváří efektivní strukturu. Ta se také stala hlavní inspirací pro celý projekt. Do tohoto dřevěného houští tak přibyla nová osa. Ve dvou blocích jsou tu pak pomocné místnosti, tedy dole koupelna a šatník nahoře. Dále komplex tří komínů a rozsáhlý systém skrytých technických instalací. To samé platí i pro nábytek. Co dalšího prostor nabízí?

Když se propojí dva systémy

Struktura navržená společností Dyrda Fikus Architekci se nijak „netluče“ s již existujícím nastavením. Nicméně se od něj distancuje, což zdůrazňuje velkou designovou hodnotu tohoto interiéru. Vnitřní jádro střešního vazníku je také velkou hrací plochou pro několik koček, které si sem rodina přivezla. Celý byt je pak vlastně otevřená sestava prvků. Jedinou výjimkou je údržbová místnost, jež má své místo příznačně v rohu. Rozestavení a geometrie návrhu respektují tu původní.

dyrda fikus architekci iZdroj fotografie: Tiskové materiály Dyrda Fikus Architekci, fotograf Jakub Certowicz

Kombinace s již existujícím plánem dřevěných prvků vedla ke vzniku dvouznačného prostoru, který je využit pro základní funkce čehokoli, co má být obyvatelné pro člověka. Novým prvkem je ovšem prosklená terasa, jež se podobá existujícímu arkýřovému oknu. Interiér bude ještě doplněn další věcmi, které si během času pořídí noví majitelé. Materiály, barvy a textury poskytují potřebné pozadí pro existující strukturu střechy.

Symbióza starého a nového

Celému bytu dominují odstíny bílé a šedé, které krásně kontrastují s přírodní barvou dřeva vazníku. Vnitřní jádro se pak odlišuje tmavšími tóny a porézní texturou materiálu. Zbytek bytu je ve světlejších odstínech i hladkém povrchu. Výjimkou však je koupelna, jejíž interiér překvapí mnohem intenzivnějšími barvami. Kontrast ploch, textur i materiálů se navzájem krásně vyvažuje, žádný prvek designu tak nepůsobí agresivním dojmem.

Architekti:Dyrda Fikus Architekci
Marta Dyrda, Radek Fikus
Realizace:2022
Lokalita:Polsko

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Jak se vám líbí tento půdní byt?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Zobrazit další články