Kuchařské triky, díky kterým bude maso všeho druhu vždy šťavnaté. Vylaďte pár detailů v přípravě a budete se olizovat za ušima

Zdálo by se, že smažení masa je velmi jednoduchá činnost. Kolikrát ale přes nejlepší suroviny a veškerou snahu zůstane na konci jen maso bez šťávy a výraznější chuti.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Podle vědců lze červené maso jíst bez problémů 2krát za týden. Proto se hodí, když jsou právě takové pokrmy jemné a plné příjemné chuti. Prakticky každý kuchař má svoje zbraně a postupy, jak přistupovat k masu. Od jeho porcování, přes kořenění až po samotné pečení, vaření, smažení nebo grilování. Každé maso chce svoje a následující výčet vám poskytne několik tipů, jak uchovat chuť právě toho, které máte doma.

Speciální marináda

Kdo by odolal masu s lahodnou kůrčičkou? Ukazuje se přitom, že není příliš obtížné toho dosáhnout. Nezapomeňte totiž, že můžete udělat marinádu, která vám k požadované chuti snadno pomůže.

Odstíny jednotlivých chutí

Chcete-li si dopřát křehké a chutné maso, je tu jedno snadné tajemství, které rozhodně stojí za zvážení. Mnoho lidí ví, že se k masu hodí cibule, ale v rámci marinády ji nakrájí na půlkolečka. Vytříbenější chuti ovšem docílíte tehdy, když cibuli nakrájíte na co nejmenší kousky a smícháte ji s kořením. Ke smaženému vepřovému jde výborně černý pepř, šafrán, rozmarýn, kurkuma, tymián, fenykl, suneli chmel a kari.

iZdroj fotografie: Pxhere

Pro hovězí maso se zase krásně hodí feferonky, petržel, bazalka a šalvěj. Jehněčímu masu sedne zázvor, tymián, černý pepř, petržel a šalvěj.

Citronová šťáva

Citrony jsou pro člověka velmi zdravé díky obsahu antioxidantů. Jsou ovšem pověstné také tím, že jejich šťáva pomáhá odhalit chuť jakéhokoli pokrmu. Pamatujte ovšem na umírněnost – na kousky masa kápněte jen trochu citronové šťávy, než je pošlete na pánev. Pokud jste fanoušky pečení, položte na každý kus masa plátek citronu, než ho pošlete do trouby.

Použití alkoholu

Kuchaři v restauracích často používají na maso různé druhy alkoholu. Kupříkladu vodka dobře zvýrazní chuť vepřového a dovolí vám užít si jeho jemné chuťové odstíny. Díky vínu zase vystoupí chuťové nuance u hovězího.

iZdroj fotografie: Pxhere

Přemíra soli

Pokud maso před smažením na pánvi příliš osolíte, dostanete na konci přesušené jídlo, které nebude dělat dobrotu. Solte ho až nakonec nebo těsně před podáváním

Jednoduchý postup s hořčicí

V případě, že nemáte čas nebo pomůcky na aplikaci předchozích tipů, stačí vám sklenice francouzské hořčice. Pouhá hodina pak stačí k tomu, aby jí jakýkoli druh masa nasákl a byl chutný a křehký.

Jaký způsob úpravy masa máte nejraději?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Zobrazit další články