Velikonočního beránka může „rozbourat“ i malinká chyba v postupu. Poznejte fígle pekařů a bude úhledný hned napoprvé
Receptů na velikonočního beránka je mnoho. Vyberte si ten svůj, přidejte k němu tento postup tvorby a s výsledkem budete nadmíru spokojeni.
Obsah
Velikonoční beránek a tradice jeho pečení má svůj základ ve středověku a je úzce spjatá s křesťanským slavením velikonočních svátků. Pokud ještě nemáte beránka a rádi byste měli, co takhle si zkusit jednoho upéct. A jelikož jsou Velikonoce už za dveřmi, je nejvyšší čas začít. Receptů na beránka je mnoho a bez ohledu na to, jaký si vyberete, nabízíme vám tipy, které budou fungovat u každého a pomohou vám k tomu, aby se váš beránek zaručeně povedl.
Vymazání, vysypání a plnění do formy
Základem úspěchu je dobře vymazaná forma. Některé formy na beránka jsou hodně detailní a mají spoustu záhybů. Pokud některý opomenete, může vám tam při vyklápění formy uvíznout kus těsta a zničí to celkový výsledek. Rovněž pozorně je pak potřeba formu vysypat moukou. To vám zabezpečí, že velikonoční beránek se vám vyklopí celý. Při plnění formu položte lícní částí směrem dolů a naplňte těstem těsně po okraj. Ujistěte se, že jste těsto rozetřeli i do uší, protože když něco nevyjde, obvykle jsou to právě uši.
Zpevnění pomocí konstrukce
Předtím, než beránka vložíte do trouby, je potřeba dát podpůrnou výztuž do míst, která se na beránkovi zvyknou nejčastěji ulamovat, a sice uši a hlava. Připravte si párátka a do každého ucha dejte jedno. Na zpevnění krku použijte víc špejlí, nebo pokud máte, bambusový špíz. Mírně je napíchejte nebo ponořte do těsta, tak aby z něho netrčeli ven.
Velikonoční beránek ve svázané formě
Pokud pečete beránka ze dvou kusů a pak jej slepujete polevou, dobrou zprávou je, že už nemusíte. Beránka lze upéct v jednom kuse, pokud obě části po naplnění k sobě pevně přivážete provázkem. Jakmile je vaše forma na beránka svázána a připravená na pečení vložte ji do trouby a pečte na maximum času uvedeného v receptu. Jelikož nejestvuje způsob jak zjistit, zda je velikonoční beránek uvnitř propečený, dopřejte mu dostatek času, aby se vám pak nestalo, že bude uvnitř syrový.
Vyndávání z formy
Pokud se beránka pokusíte vybrat z formy moc brzy, potrhá se. Nechte ho tedy vychladnout 15 minut. Pomoct vám může, když formu obalíte do vlhké utěrky. Takto vychladne mnohem rychleji. Pak odstřihněte šňůrky, odejměte pouze zadní polovinu formy a nechte chladnout dalších 15 minut. Při odstraňování lícní strany formy použijte ostrý nůž, kterým zlehka přejíždějte kraje, jak beránka postupně uvolňujete.
Velikonoční beránek si žádá trpělivost
Nejspíš budete mít chuť vydařeného beránka hned postavit na podložku a zdobit, ale musíte počkat, protože může popraskat. Nechte ho vychladnout alespoň 90 minut. Pak teprve seřízněte spodek tak, aby vznikla rovná podstava, na které bude velikonoční beránek stát. Aby se při zdobení nehnul, je potřeba jej přilepit polevou. Natřete velké množství polevy na finální základnu, na které chcete beránka prezentovat a postavte ho na ni. Po zatuhnutí polevy můžete začít se zdobením.
Který recept na beránka je váš oblíbený?