Alobal má jednu stranu lesklou a druhou matnou. Obě mají speciální vlastnosti a odlišné využití. Kdy sáhnout po které?

Alobal je v mnoha domácnostech věrným pomocníkem. Po seznámení s jeho pestrým využitím oceníte jeho služby nejen v kuchyni.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud se seznámíte s rozmanitým využíváním alobalu, stane se velmi brzy neocenitelným pomocníkem pro vaši domácnost, Každý si pravděpodobně již někdy všiml, že má hliníková fólie dvě strany. Lesklou a matnou. Každá z nich má svého příznivce. Odráží lesklá strana více tepla? Nebo je matná strana lepším vodičem pro rovnoměrné pečení? Jsme si jistí, že nejeden kuchař přemýšlel nad těmito otázkami. Jak to tedy je?

Pár informací pro začátek

Pojmenování alobalu je odvozeno od chemického označení hliníku „AL“ a slova „obal“. V kuchyni se používá k balení potravin, pečení i grilování a jako multifunkční pomocník v domácnosti. Není divu, že postupně nahradil původně nejčastěji využívanou cínovou folii zvanou staniol. Tato hliníková folie se vyrábí válcováním roztaveného hliníku, což vytváří rozdílný povrch obou stran. K tomu se využívají takzvané předválcované pásy, které se zastudena vyválcují na požadovanou tloušťku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Využití v kuchyni

Díky izolační schopnosti je tento multifunkční pomocník vhodný pro balení teplých pokrmů, kterým chceme zanechat co nejdelší čerstvost. Navíc je výborný ve schopnosti nepropustit mastnotu ani tekutiny, což se výborně hodí pro cestování. Vhodné je vytvořit k pečení nebo grilování důkladně utěsněné balíčky, které udrží vaše pokrmy šťavnaté a omámí vás ohromnou vůní. Oproti tomu není doporučeno balit do alu fólie například silně kyselé potraviny nebo nakrájené ovoce a zeleninu.

Další použití

Nastříhané proužky alobalu můžeme využít i v zahradě. Odhání hmyz a udržují teplo například při klíčení semen. Při žehlení si můžete usnadnit práci, pokud jej umístíte na prkno pod potah. Poslouží i jako brousek na nože nebo nůžky, kdy stačí více naskládaných plátů několikrát postříhat nebo přejet pomačkaným alobalem ostří nože. V misce s alu fólií, vodou a sodou lehce vyčistíte stříbrné šperky. Stačí nechat chvíli namočené a následně pečlivě omýt čistou vodou.

iZdroj fotografie: Pixabay

Záhada vyřešena

Důležitou informací je fakt, že pokud upřednostňujete lesklou stranu, děláte to správně. Pokud používáte především matnější stranu, děláte to správně taky. Podle amerického výrobce hliníkových folií Reynolds kitchen není rozdíl v použití stran alobalu při vaření. Reynolds vysvětlil fakt, že rozdíl v povrchu stran alobalu je způsobený při výrobě frézováním a výkon v kuchyni je stejný, bez ohledu na to, kterou stranu používáte.

Teď už víte, jak pestré má tato fólie využití a jak ji správně upotřebit, aby vám vždy dobře posloužila. A pokud, třeba jen ze zvyku, upřednostňujete jednu ze dvou jejích stran, nemějte obavy. Ať už jste si vybrali lesklou nebo matnou, bude to vždy ta správná volba.

Zdroj: Huffpost

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články